Aktuelno

Ministar Dedić s direktorom Salinasom
20 Mar 2019Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se danas s direktorom Ureda Svjetske banke za BiH Emanuelom Salinasom s kojim je razgovarao o tekućim projektima koje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva realizuje u saradnji sa ovom finansijskom institucijom. Razgovarano je i o planovima i pravcima budućeg angažmana u sektorima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Posebno su razmatrane aktivnosti na Projektu razvoja sistema navodnjavanja, koji se provodi u 10 općina Federacije i efekti Projekta održivog upravljanja šumama i krajolicima. S obzirom da se oba projekta završavaju ove godine, potrebno je ubrzati određene aktivnosti kako bi bili ispoštovani rokovi uz puno postignuće zacrtanih ciljeva.

Ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima oba projekta i istakao pozitivne učinke navodnjavanja na životne uslove poljoprivrednika i poljoprivrednu proizvodnju. Također je naglasio da je i Projektom održivog upravljanja šumama i krajolicima, koji uključuje izradu glavnog plana šumskih puteva, postignut napredak, što se vrlo pozitivno odrazilo na prakse održivog gospodarenja šumama u BiH.

Istaknuta je potreba da se u narednom projektu Svjetske banke na području poljoprivrede nastavi s razvojem sistema navodnjavanja, što je od iznimne važnosti za povećanje produktivnosti, a time i konkurentnosti poljoprivrede.

Izražena je obostrana spremnost da se poduzmu mjere kako bi navedeni projekti bili blagovremeno i uspješno završeni, te nastavljena saradnja na projektima u šumarstvu, kao i na području unapređenja zaštite okoliša, upravljanja prirodnim resursima i klimatskim promjenama u BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.    
 
Subota,
29. februar 2020.
VIŠE