Aktuelno

Sastanak o Programu poticaja poduzetnicima u 2019. godini
19 Mar 2019Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta organiziralo je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu radni sastanak s predstavnicima resornih kantonalnih ministarstava, subjekata malog gospodarstva u FBiH, općina i gradova, Gospodarske i Obrtničke komore Federacije BiH, poduzetničkih potpornih institucija i akademske zajednice o izradi programa poticaja u 2019. godini.

Cilj je bio prikupljanje sugestija i prijedloga koji će pomoći u kreiranju i izradi što kvalitetnijeg Programa poticaja ovog ministarstva u 2019. godini.

Federalni ministar Amir Zukić je prezentirao radnu verziju Odluke o poticajnim sredstvima za 2019. godinu, koja se sastoji od deset projekata i pojasnio osnovne uvjete i mogućnosti apliciranja za predviđena poticajna sredstva.Tajnik Ministarstva Jozo Bejić prezentirao je dosadašnje poticaje Ministarstva za  period 2014. - 2018. godina i pojasnio strateške dokumente koji se koriste kod kreiranja ovih programa, strateške mjere i aktivnosti u Federaciji za razvoj MSP i poduzetništva kao i razinu razvijenosti i dosadašnja poticajna sredstva po kantonima, te efekte koje su oni donijeli kao što su uvođenje novih tehnologija, upošljavanje i drugo.

Sudionici sastanka su iznijeli primjedbe na dodjelu dosadašnjih, kao i prijedloge za ovogodišnje poticaje, a odnose se na poboljšanje i pojednostavljenje procedura prijave na poticajna sredstva, mogućnosti smanjivanja tehničke pogreške pri apliciranju, omogućavanje još veće podrške u pripremi dokumentacije aplikanata i pripreme gospodarstvenika vezanih za ove poticaje i edukacije po kantonima kako bi bilo što manje odbačenih prijava zbog formalno-pravnih uvjeta.

Sudionicima sastanka je ostavljena mogućnost da u narednih sedam dana svoje prijedloge dostave resornom ministarstvu koje će ih razmotriti prilikom izrade Programa poticaja u 2019. godini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.   
 
Subota,
07. decembar 2019.
VIŠE