Aktuelno

Počele pripreme za obilježavanje 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine
19 Mar 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u sjedištu ovog ministarstva s predstavnicima Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH razgovarao o obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Drugog pješadijskog puka OS BiH pukovnik Kasim Mešić i majori Mehdin Jakubović i Almir Kuluglić.

Centralna svečanost obilježavanja 14. godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 27. godišnjice od formiranja Armije Republike BiH, bit će upriličena u kasarni “Dubrave” u Živinicama, a u okviru obilježavanja biti će održano i niz drugih aktivnosti.Obilježavanje će početi 12. aprila, kada će se na spomen-mezarju “Kovači”, biti položeno cvijeće i odata počast vrhovnom komandantu Armije RBiH  i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću, kao i svim šehidima i poginulim borcima.

-Resorno ministarstvo će i ove godine dati svu potrebnu pomoć predstavnicima Oružanih snaga kako bi na dostojanstven način obilježili 27. godišnjicu formiranja Armije RbiH, jer je obilježavanje značajnih datuma naša trajna obaveza. To se posebno odnosi na obilježavanje Dana Armije RBiH, legalne i legitimne vojne sile, koja je časno odbranila državu kao i sve njene građane - rekao je ministar Bukvarević.

Predstavnici Drugog pješadijskog puka OSBIH istakli su zahvalnost za nesebičnu pomoć i podršku resornog ministra i njegovih saradnika, te da će i ove godine zajedničkim snagama učiniti da 15. april bude obilježen dostojanstveno i na način koji Armija RBiH i svi njeni pripadnici zaslužuju.

Ovom prilikom ministru Bukvareviću uručen je i katalog „Domovina u srcu - Bosanskohercegovačke patriote u odbrani domovine“, za čiju izradu je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata dalo podršku, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 
Ponedjeljak,
17. februar 2020.
VIŠE