Aktuelno

U ZHK-u otkriveno sedam neprijavljenih radnika i zapečaćeno šest objekata
14 Mar 2019Porezna uprava Federacije BiH na području Zapdnohercegovačkog kantona otkrila je sedam neprijavljenih radnika, tri obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, jedan objekt koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Inspekcijski nadzor proveden je u utorak, 12. marta 2019. godine, na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja, a u njemu su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku i djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva, djelatnost autoservisa i ostale uslužne djelatnosti.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćeno je šest objekata i izdano 10 prekršajnih naloga s ukupnom izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 13.600 maraka.  

Iz Uprave napominju kako je u 2019. godini na području općina Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude izvršeno ukupno 60 kontrola zakonitosti poslovanja.

U osam kontrola otkriven je rad objekata bez odobrenja nadležnog organa, zatečeno je 16 neprijavljenih radnika, u pet kontrola je utvrđeno nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, a u 11 slučajeva utvrđeno je neevidentiranje prometa. Zapečaćeno je 14 objekata, podnesena su 43 prekršajna naloga i izrečene novčane kazne za učinjene prekršaje u iznosu od 60.350 maraka.

Porezna uprava FBiH i dalje poziva građane da, uz punu anonimnost, prijave saznanja o radu "nacrno" i nepoštivanju poreznih zakona. To je moguće učiniti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS-a na broj 061 724 610 i pismom na adresu: Porezna uprava FBiH, Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz ove uprave.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE