Aktuelno

Ministar Bukvarević održao sastanak s boračkom delegacijom Unsko-sanskog kantona
12 Mar 2019


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sastao se s boračkom delegacijom iz Unsko-sanskog kantona predvođenom kantonalnim ministrom za pitanja boraca i RVI Erminom Mulićem. Tema sastanka bili su svi aktuelni problemi s kojima se branilačka populacija u tom dijelu Bosne i Hercegovine svakodnevno susreće.

Donesen je zaključak da prioritet u rješavanju treba biti donošenje zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koji od 2010. godine nemaju zakonsko rješenje, a data je podrška izradi zakona koji će, prije svega, biti realan i provodiv te koji će koristiti braniocima.

Naglašeno je da je oblast boračko-invalidske zaštite podijeljena nadležnost između kantonalne i federalne vlasti koje trebaju biti servis svim braniocima, te da je trajna obaveza pružanje svih vidova pomoći i podrške braniocima i članovima njihovih porodica.

Dogovoreno je da Fondacija iz USK dostavi podatke o imenima i iznosima kojima je dodijeljena finansijska podrška putem ove fondacije, kako bi u narednom periodu pomoć mogla biti usmjerena prema braniocima koji nisu dobijali sredstva, a koji su zbog izuzetno skupih i dugotrajnih sudskih procesa u teškoj situaciji.

Također, ministar Mulić je upoznao prisutne da će u narednom periodu biti izvršena razmjena podataka između ministarstava kako bi bila upotpunjena evidencija o pomoći koju je branilačka populacija ostvarila na svim nivoima u prethodnom periodu.

Zaključeno je da će u narednom periodu kantonalna i federalna vlast zajednički djelovati i pružiti maksimalnu podršku braniocima u rješavanju svih pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite.
 
Ponedjeljak,
24. februar 2020.
VIŠE