Aktuelno

Na području HNK otkriveno sedam neprijavljenih radnika, zapečaćeno osam objekata
08 Mar 2019Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 6. marta 2019. godine na području  Mostara, Stoca, Čitluka, Čapljine i Konjica izvršili 30 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku i djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su sedam  neprijavljenih radnika, 13 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, dva objekta koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i dva objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja  zapečaćeno je osam objekata, a u 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 51.800 KM.

Porezna uprava je zahvalila svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i pozvala sve obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanja sive ekonomije. Porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti su pozvani da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava pozvala je sve radnike koji rade nacrno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći će ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava na zdravstvenu zaštitu i penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Građani su pozvani da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi FBiH, saopćeno je iz ove uprave.
 
Ponedjeljak,
17. februar 2020.
VIŠE