Aktuelno

Osigurana 2,4 miliona KM za bolje uvjete života povratnika
28 Feb 2019Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i predsjedavajući Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Mato Jozić danas su s predstavnicima 43 grada i općine potpisali sporazume o saradnji na provedbi infrastrukturnih i projekata elektrifikacije u povratničkim naseljima. Radi se o projektima ukupne vrijednosti gotovo 2,4 miliona KM.
 
Ministrica Borovac kazala je da su sredstva konkretan doprinos održivosti povratka u smislu poboljšavanja uvjeta života najugroženije kategorije stanovnika u BiH, povratnika.
 
- Krov nad glavom nije dovoljan, već je potrebno stvoriti uvjete za normalan život i rad i boriti se za njihovu punu reintegraciju - poručila je.
 
Dodala je da je za infrastrukturne projekte osigurano gotovo 1,8 miliona KM. Zahvaljujući tim sredstvima, naglasila je Borovac,  bit će provedeno 50 projekata i izgrađeno oko 15 kilometara ceste, oko 1,5 kilometar vodovoda, te omogućeno učešće u obnovi 15 vjerskih objekata i jednog doma kulture.
 
Istakla je da je u posljednje četiri godine izgrađeno oko 70 kilometara putne i vodovodne infrastrukture, 17 domova kulture, ambulanata i vjerskih objekata, što je značajan pomak.
 
Govoreći o elektrifikaciji, kazala je da su danas potpisani ugovori za deset projekata kojim će, u osam gradova i općina, 58 povratničkih domova dobiti električnu energiju.  
 
Od svog nastanka, Komisija za izbjeglice i raseljena lica je za projekte infrastrukture i elektrifikacije ukupno odobrila 57,64 miliona KM, od toga za infrastrukturu 39,37 miliona KM te 18,27 miliona za elektrifikaciju u područjima gdje žive povratnici.
 
Predsjedavajući Mato Jozić izrazio je zadovoljstvo što je s članovima Komisije u mandatu uspio organizirati tri javna poziva i što su učinili sve da građanima olakšaju život, posebno povratnicima.
 
Subota,
29. februar 2020.
VIŠE