Aktuelno

Promovisana 14. generacije polaznika obuke za sudskog policajca
28 Feb 2019U Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu danas je upriličena promocija 14. generacije polaznika obuke za sudskog policajca.

Tim povodom, Sudska policija Federacije BiH je, uz podršku Policijske akademije FMUP-a, organizirala svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici pravosudnih institucija u BiH, međunarodnih organizacija, policijskih agencija i drugi.

Generaciju čine 24 polaznika koja su u proteklom periodu primljena putem javnog konkursa radi rasporeda u čin „sudski policajac“ u organizacione jedinice Sudske policije Federacije BiH. Prvi dio obuke u trajanju od tri mjeseca završili su u Policijskoj akademiji FMUP-a.

Čestitke budućim sudskim policajcima u svojim obraćanjima uputili su predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Novković, direktor ICITAP programa za BiH Laddie Hancock, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek, glavni zapovjednik Sudske policije Federacije BiH Dženad Grošo, te v.d. direktora Policijske akademije FMUP-a Nusret Beširević. - Posebnu čast izražavam prema Policijskoj akademiji FMUP-a što je obučila policajce 14. generacije koji ulaze u redove Sudske policije gdje će obavljati vrlo delikatne, složene i odgovorne poslove. Sasvim sam siguran da su svojim znanjem, strukom i obukom u potpunosti osposobljeni da to čine  - naveo je Novković.  

Napomenuo je da se model sudske policije, kao institucije koja je ustavnim odredbama ustrojena u okvirima sudske vlasti, pokazao djelotvoran, potreban i u mnogo čemu doprinosi bezbjednijem i efikasnijem radu pravosudnih institucija u Federaciji BiH.

- U potpunosti  sam siguran da će obučeni sudski policajci 14. generacije dati još veći doprinos i napredak u njenom radu - istakao je Novković.

Glavni zapovjednik Sudske policije Federacije BiH Dženad Grošo polaznicima je čestitao uspješan završetak prvog dijela obuke, te poželio sreću u nastavku praktične obuke i budućem radu.    

- Sudska policija FBiH je institucija koja ima zadatak da pravosudnim institucijama, odnosno sudijama i tužiteljima stvori potreban sigurnosni ambijent u radu što je zasigurno jedan od važnijih preduvjeta da pravosuđe bude nezavisno, efikasno i da drugima može garantirati ono što se od njega očekuje, a to je vladavina prava - kazao je Grošo. 

Direktor ICITAP programa za BiH Laddie Hancock i šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek su, uz čestitke polaznicima na postignutim rezultatima, izrazili uvjerenje da će svojim profesionalnim radom, obavljajući ovaj težak i odgovoran posao, uspjeti odgovoriti svim izazovima.   
 
Petak,
24. januar 2020.
VIŠE