Aktuelno

Održan sastanak direktora Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove
27 Feb 2019Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, u sjedištu Federalne uprave za inspekcijske poslove, sastao se s direktorima i predstavnicima Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Posavskog, Zapadnohercegovačkog, Bosansko-podrinjskog, Sarajevskog i Kantona 10, te predstavnicima Ministarstava zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona, u kojem nije formirana kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Analizirani su podaci iz izvještaja o izvršenim zajedničkim inspekcijskim nadzorima u toku 2018. godine, te dogovorena daljnja dinamika pojačanih inspekcijskih nadzora u okviru suzbijanja sive ekonomije. Nadzori su realizovani u organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove putem mještovitih timova federalnih i kantonalnih inspektora.

Rezultati, uspostavljena saradnja i koordinacija na terenu su ocijenjeni pozitivnim, te je potvrđena opredijeljenost da se inspekcijske aktivnosti usmjerene na borbu protiv sive ekonomije, naročito suzbijanja rada na crno, rada bez odobrenja nadležnog organa i neizdavanja fiskalnih računa, nastave u kontinuitetu, u skladu sa zaključkom Vlade FBiH.

Na sastanku je utvrđen i prihvaćen Plan rada pojačanih inspekcijskih nadzora za period mart-juli 2019. godine.

Dogovoreno je da Federalna uprava za inspekcijske poslove i ubuduće inicira prema resornim ministarstvima i drugim nadležnim organima izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih akata, shodno uočenim nedostacima u materijalnim propisima koji se odnose na borbu protiv sive ekonomije i druge oblasti rada.

Ajdinović je informisao predstavnike kantonalnih uprava za inspekcijske poslove o komunikacijskim aktivnostima institucija FBiH pod sloganom „Prijavi me, ohrabri me“, čiji je cilj smanjenje obima sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine i istakao važnost svih vidova borbe protiv sive ekonomije, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
Nedjelja,
29. mart 2020.
VIŠE