Aktuelno

PUFBiH: U 326 kontrola zatečeno 77 radnika nacrno, zapečaćena 43 objekta
21 Feb 2019Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) je 19. i 20. februara na području 55 općina izvršila 326 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva,  industrijsku djelatnost i djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem.  

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 77 neprijavljenih radnika, 99 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 21 objekt u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 18 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranog prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su 43 objekta, a u 182 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 452.200 KM.

PUFBiH je izrazila zahvalnost svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i pozvala sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

„Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata“ - sugeriraju iz PUFBiH, najavljujući kako će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije. Pozvali su porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Upozorili su da će poreznim obveznicima, ukoliko u budućim kontrolama ponovo budu utvrđene nepravilnosti, biti izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

PUFBiH će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele izvršavati svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

„Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima“ - navodi se.

Također, pozvani su radnici koji rade nacrno da o tome obavijeste Poreznu upravu, uz napomenu da će samo na taj način moći ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava - pravo na zdravstvenu zaštitu, penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Pozvani su svi građani da saznanja o nelegalnom poslovanju i nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi.
„Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu“ navodi se u saopćenju.

Svaka prijava, kako je navedeno, uživat će punu diskreciju, a može se dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Također, Porezna uprava pozvala je sve računovođe i revizore da prijave nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti, podsjećajući ih da im je dužnost i odgovornost da djeluju u javnom interesu i u skladu sa pravilima struke, da zaštite sebe i profesiju koju obavljaju, saopćeno je iz ove uprave.
 
Nedjelja,
29. mart 2020.
VIŠE