Aktuelno

U Bihaću dogovorena zajednička podrška općinskih, kantonalne i federalne vlasti svim braniocima
13 Feb 2019Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esad Delić, na zahtjev Udruženja nosilaca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan Unsko-sanskog kantona sastali su se s premijerom Unsko-sanskog kantona, kantonalnim ministrom za boračka pitanja, gradonačelnicima i načelnicima u ovom kantonu.

Ministar Bukvarević je kazao da se u posljednje vrijeme podiže sve veći broj optužnica protiv komandanata korpusa i drugog komandnog kadra Armije RBiH i drugih branilaca Armije RBiH, te istakao da je trajna obaveza pružanje svih vidova pomoći i podrške braniocima i članovima njihovih porodica.

Podsjetio je da su četiri boračka udruženja, polazeći od inicijativa i zahtjeva udruženja i pojedinaca da se pruži pravna i druga pomoć braniocima, osnovala Fondaciju za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, ali trenutna sredstva nisu dovoljna za adekvatnu pomoć svim braniocima i njihovim porodicama.

Za 2019. godinu u Budžetu Federacije BiH, na poziciji Federalnog ministarstva, planiran je iznos od 500.000 KM, od čega 350.000 KM kao pomoć u sufinansiranju Fondacije, što je nedovoljno.

Predsjednik Delić je prezentirao izvještaj o dosadašnjim aktivnostima Fondacije, te kazao da je riječ o izuzetno skupim procesima, a da su porodice branilaca, optuženi ili osumnjičeni, zbog dugotrajnih sudskih procesa koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene su na rub egzistencije.

Ministar Bukvarević je kazao da će u narednom općinske, kantonalna i federalna vlast zajednički djelovati i pružiti maksimalnu podršku svim braniocima kako bi bila obezbijeđena potrebna materijalna i finansijska sredstva za odbranu svih branilaca, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Subota,
25. januar 2020.
VIŠE