Aktuelno

Potpisan ugovor o izgradnji dionice autoceste Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica na koridoru Vc
08 Nov 2018Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić i direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) Evren Utku Gök, uime izvođača radova, potpisali su danas u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru ugovor o izgradnji dionice autoceste na koridoru Vc Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica. Vrijednost ugovora za izgradnju ove dionice je 67.360.069 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i grant sredstva u iznosu od 11,03 milijuna eura.

Ova dionica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot takozvane zeničke obilaznice. Poddionica je duga četiri kilometra, a rok za završetak radova je 30 mjeseci.

Izgradnja ove dionice, kako je navedeno, bit će provedena prema ugovoru "design and build" (projektiraj i izgradi).
Direktor Terzić kazao je kako je uvjeren da će se radovi na ovoj dionici projekta izgradnje koridora Vc realizirati u planiranom roku, a federalni ministar Lasić dodao je da se ovom trenutku aktivno radi na 30 kilometara koridora Vc, te je podsjetio da je do sada izgrađeno 102 kilometra te prometnice.

Uime izvođača radova direktor ovog društva Gök je rekao kako se radi o holdingu s više od 20.000 uposlenika i poslovima koji su realizirani ili u realizaciji na tri kontinenta.

- I na ovom projektu, kao i ranije na dionici autoceste od Vlakova do Tarčina, uposlit ćemo domaće radnike i tvrtke, a materijal i usluge za realizaciju ovoga projekta nabavljat ćemo iz domaćih resursa što će doprinijeti razvoju trgovinskih aktivnosti u BiH - naglasio je Gök.

Direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj u BiH Ian Brown poručio da je za ovu dionicu EU odobrila nešto više 11 milijuna eura grant sredstava iz Fond sredstava za zapadni Balkan, dodavši kako je najbolja opcija financirati se putem međunarodnih financijskih institucija zbog mogućnosti dobivanja grant sredstava.

Osim otvorenog dijela trase u okviru izgradnje trećeg lota zeničke obilaznice bit će izgrađen  vijadukt Donja Gračanica, dužine 400 metara, tunel Hum dužine 400 metara, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine 300 metara.

U sklopu te dionice gradit će se i petlja Zenica sjever s naplatnim mjestom, kao i prometnice tzv. "sjevernog spoja" koje trebaju povezati autocestu sa Zenicom i magistralnom cestom M-17.
 
Ponedjeljak,
25. mart 2019.
ARHIVA