Aktuelno

Održana 150. sjednica Vlade Federacije BiH
12 Jul 2018

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, kojim je u jednom članu detaljnije propisan postupak izdavanja odobrenja iz nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja za građenje za magistralne ceste i željezničke pruge i objekte.
 
Dopuna Zakona je utvrđena i upućena u parlamentarnu proceduru nakon što je Federalna vlada podržala inicijativu za osiguranje kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija u iznosu do 150 miliona eura, uključujući ukupno 103,38 miliona eura od Svjetske banke i Europske investicijske banke, za finansiranje projekata modernizacije cestovnog sektora FBiH. Projekat se sastoji od nekoliko malih i srednje velikih investicija.
 
Riječ je o završetku izgradnje magistralne ceste M 17.3 Neum - Stolac (ukupne dužine 32,9 km), izgradnji trećih traka za spora vozila (ukupne dužine 40 km na osam dionica magistralnih cesta), rekonstrukciji kolovozne konstrukcije i korekciji osovine (ukupno 18 km na pet dionica magistralnih cesta), rekonstrukciji tri tunela (ukupne dužine 1,86 km) i sedam mostova (ukupne dužine 0,55 km), kao i devet raskrsnica na magistralnim cestama klasificiranih kao „crne tačke“.
 
Federalna vlada danas je prihvatila i Parlamentu FBiH na razmatranje i konačno usvajanje uputila Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za period od 2018. do 2021. godine.
 
Uloga Strategije zapošljavanja definisana je u okviru tekućih reformi, na koje ne pokušava uticati, niti ih mijenjati. Ona se oslanja na osnovne nadležnosti resornog federalnog ministarstva, s obzirom na složene mehanizme koordinacije. Strategija, također, reaguje na vremensko ograničenje (period od samo četiri godine) i fiskalna ograničenja. To znači da je usklađena s Reformskom agendom i Projektom Svjetske banke za podršku zapošljavanju.
 
Federalna vlada je prihvatila informaciju o uključenosti djece romske nacionalnosti u predškolsko i osnovno obrazovanje i odgoj u Federaciji BiH, koja će, s preporukama, biti upućena kantonalnim vladama.
 
U cijeloj Federaciji BiH je evidentirano 1.510 djece romske nacionalnosti koja pohađaju osnovni odgoj i obrazovanje. No, nema evidencije o broju djece koja su izvan sistema osnovnog odgoja i obrazovanja. Postoje izvjesne procjene o broju djece romske nacionalnosti koja prekidaju osnovno obrazovanje, prije njegovog završetka. Kao osnovni razlog prekidanja je navedeno trajno ili privremeno preseljenje porodica, prvenstveno u inostranstvo.
 
Jedna od preporuka je da treba raditi na podizanju svijesti roditelja romske nacionalnosti o važnosti potrebi uključivanja djece u predškolski odgoj i obrazovanje.
 
Vlada FBiH je, za realizaciju Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“, danas odobrila Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta utrošak budžetskih sredstava za 2018. godinu u iznosu od 2.000.000 KM.
 
Subota,
23. februar 2019.
ARHIVA