Aktuelno

Ministar Dedić: Bolja infrastruktura je preduslov za razvoj poljoprivrede
07 Jul 2018


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je u Bižimu i Bosanskoj Krupi prisustvovao početku sanacije puteva u mjesnim zajednicama Bućevci i Ostrožnica.

Vrijednost radova iznosi više od 134 hiljade, odnosno 194 hiljade KM, od čega se 70 posto finansira iz sredstava IFAD 6, a preostalih 30 posto iz sredstava mjesnih zajednica.

U Projekt IFAD 6 - Projekat razvoja ruralnog poslovanja - uključeno je 27 općina, od toga tri u Unsko-sanskom kantonu. Ovim projektom je predviđeno finansiranje, između ostalog, izgradnje hladnjača i drugih skladišnih kapaciteta, te infrastrukture za lakši pristup tržištu i jačanje konkurentnosti.

Ministar Dedić je naglasio da je bolja infrastruktura preduslov razvoja poljoprivrede.

- Prije svega, sela moraju biti povezana s tržištem, a svakom proizvođaču trebamo osigurati što lakši pristup skladištu, otkupljivaču ili pak, direktno klijentu kojem želi prodati svoj proizvod. Zatim, trebamo povećavati broj skladišta i hladnjača, da naše proizvode ne moramo prodavati odmah po cijeni koju nudi tržište, već da možemo sačekati da cijena bude viša, eventualno da je možemo preraditi. Često se u javnosti izdvajanja za poljoprivredu pokušavaju svesti na pitanje poticaja, no kroz poticaje mi možemo samo održavati status quo. Pravi razvoj pružaju projekti ruralnog razvoja poput onih započetih danas u Bužimu i Bosanskoj Krupi - kazao je Dedić.

Projekti vezani za poljoprivredu i ruralni razvoj ove godine su se po prvi put našli u Programu javnih investicija Federacije BiH. Prema riječima ministra Dedića ovo je velika prilika za sve općine s područja Unsko-sanskog kantona. Sve one mogu aplicirati na određena bespovratna sredstva koja će značajno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje u Krajini.

Dedić je istakao da svi projekti ruralnog razvoja presudno zavise od spremnosti lokalnih zajednica, odnosno općinskih i gradskih vlasti na saradnju.

- IFAD-ovi projekti su najuspješniji tamo gdje su općinske vlasti iskazale veliki interes, izdvojile sredstva sufinansiranja, te aktivno uključile svoje kadrove u provedbu projekta. Dakle, saradnja općina je neophodna da iskoristimo sve prilike koje je našim poljoprivrednicima ponudila Vlada Federacije BiH - istakao je federalni ministar.

Prilikom posjete Bužimu Dedić je obišao poljoprivredne obrte Ibrahima Ljubijankića i Samira Cinaca i razgovarao o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede, pogotovo o proizvodnji svježeg kravljeg mlijeka i tovu junadi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Četvrtak,
21. februar 2019.
ARHIVA