Aktuelno

Potpisan ugovor za rekonstrukciju ulice u Orašju
06 Jul 2018Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Orašju sa općinskim načelnikom Stankom Vincetićem potpisao ugovor za realizaciju dijela projekta rekonstrukcije XIV ulice u ovoj općini.

Sredstva za obnovu dijela ulice u iznosu od 50.000 KM osiguralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u Budžetu za 2018. godinu s pozicije namjenjene za obnovu i sanaciju infrastrukture na području cijele Bosne i Hercegovine.

Ministar Ramić je istakao važnost ovog programa čija je svrha stvaranje neophodnih preduslova za održivost povratka.

- Očekivani rezultati ovih projekata i procjena mjerljivih efekata idu u prilog stvaranju preduslova za kvalitetniji i sadržajniji život povratnika u mjestu povratka. Posebno nam je drago da je dobra saradnja povratničke zajednice i općine, a što je od velikog značaja za povratnike u Posavinu. Stoga naša podrška neće izostati i za buduće projekte koji budu dolazili sa ovog područja - kazao je Ramić.

Inače, ovo je jedan od ukupno 33 odobrena projekta na području sve tri općine Posavskog kantona za programe pomoći održivog povratka, izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka, a za koje je resorno ministarstvo osiguralo sredstva u Budžetu za 2018. godinu.

Program za obnovu i izgradnju infrastrukture u povratničkim sredinama Federalno ministarstvo provodi putem javnog poziva, a podrazumijeva sufinansiranje općina, zajednica ili donatora. Tako su svi aplikanti uz zahtjev imali obavezu dostaviti izjavu ospremnosti za sufinansiranje pojedinačnih projekata u procentualnom iznosu od ukupne vrijednosti projekta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Četvrtak,
21. februar 2019.
ARHIVA