Aktuelno

U Tuzli počela izgradnja zgrade sa 66 stanova za korisnike kolektivnih centara
02 Jul 2018

U tuzlanskom naselju Solina danas je obilježen početak izgradnje zgrade sa 66 stanova za raseljene osobe koje, trenutno, žive u kolektivnim centrima. Ovom događaju prisustvovali su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ministar Ramić kazao je da je današnji događaj korak ka sveukupnom cilju projekta zatvaranja kolektivnih centara - CEB II - izgradnji 810 novih stambenih jedinica na području Tuzlanskog kantona.

- Ukupna ulaganja kroz projekat - CEB II za Tuzlanski kanton iznose oko 60 miliona KM, a dodatno učešće gradova i općina, kroz osiguranje dokumentacije, zemljišta i infrastrukture, oko 16,5 miliona. Važno je naglasiti da su ovo ulaganja koja dolaze uz redovna budžetska izdvajanja za stambeno zbrinjavanje raseljenih. Naš cilj je da u što skorijem periodu osiguramo stambeno rješenje za sve raseljene, kako bismo sve resurse posvetili ekonomskom i finansijskom jačanju ove kategorije, s naglaskom na povratak - dodao je ministar Ramić

Ministrica Borovac istakla je da je ovo novi značajan korak u provođenju ovog velikog projekta, koji će biti među glavnim obilježjima rada resora u ovom mandatu, nadležnih za pitanja izbjeglica i interno raseljenih osoba.

- Stambena zgrada u Solini sadržavat će 66 porodičnih stanova za raseljene porodice i osobe, koji su trenutno stanari kolektivnih centara i alternativnih smještaja na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o novom koraku ka našem konačnom cilju, a to je zatvaranje kolektivnih centara. Ukupno će kroz ovaj projekat biti izgrađeno 2.600 novih domova za oko 7.200 raseljenih širom Bosne i Hercegovine. Riješit ćemo ovo pitanje od najvećeg značaja za BiH - zaključila je ministrica Borovac.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da je vrijednost zgrade u Solini oko 4,2 miliona, a da će kroz projekat CEB II u Tuzli biti izgrađena i još jedna stambena zgrada u Miladijama, čija je vrijednost 6,3 miliona KM.

- Kroz CEB II ukupno će u Tuzlu u ovu svrhu stambenog zbrinjavanja raseljenih biti uloženo oko 10,5 miliona KM. Tuzla i Tuzlanski kanton su dio Bosne i Hercegovine, koji je predstavljao veliko utočište za izbjeglice, čime je ova regija pokazala svoju socijalnu solidarnost, a kroz ovaj projekat ovo će izuzetno važno socijalno i demografsko pitanje biti pomjereno ka svom konačnom rješavanju – istakao je Imamović.

CEB II je projekat u vrijednosti od oko 120 miliona KM za BiH, a finansira se kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. Krovna institucija projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok su implementatori resorna entitetska ministarstva, kantonalna ministarstva/uprave, općinske i gradske vlasti i UNHCR, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Četvrtak,
21. februar 2019.
ARHIVA