Aktuelno

Ramić i Čampara obišli pravoslavnu crkvu u Visokom nakon požara
26 Jun 2018Federalni ministri raseljenih osoba i izbjeglica i unutrašnjih poslova Edin Ramić i Aljoša Čampara obišli su danas pravoslavnu crkvu Presvete Bogorodice u selu Čekrekčije kod Visokog, u kojoj su nepoznati počinioci preksinoć podmetnuli požar.

U delegaciji su bili i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Nurđehan Šahinović, predstavnici Skupštine ZDK, načelnica Općine Visoko Amra Babić i općinski vijećnici.

Ramić i Čampara su razgovarali s protojerejem crkve Milanom Rađenovićem i naglasili važnost hitnog otkrivanja i procesuiranja počinilaca.

- Došli smo prije svega da izrazimo solidarnost s pripadnicima manjinske povratničke zajednice, nakon ovog pokušaja zastrašivanja. Ovo je kukavički čin, koji zaslužuje oštar odgovor institucija. Uime Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica mogu reći da ćemo podržati obnovu objekta. Napadi na bilo koga i na bilo čije svetinje u BiH nisu dopušteni. Kao povratnik u RS jako dobro poznajem osjećaj koji se stvara nakon napada na vjerske objekte i protiv takvih stvari se moramo boriti - kazao je Ramić.

Ministar Čampara je istakao da je razgovarao s nadležnim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK i Policijske uprave Visoko, te se informirao o situaciji.

- Ovakvi slučajevi moraju biti praćeni jasnim i odlučnim odgovorom. Institucije će poduzeti sve što je potrebno da se u što hitnijem roku utvrde i procesuiraju vinovnici ovog nedjela. Sigurnost na području Visokog će garantovati nadležni policijski organi i ona neće biti dovedena ovim slučajem u pitanje, posebno što se tiče povratničke zajednice. Nema tolerancije za one, koji krše zakon i oni koji se odlučuju da napadaju pripadnike manjinskih zajednica su sramota ovog društva i bit će kažnjeni - naveo je Čampara.

Predstavnici kantonalne Vlade i Općine Visoko izrazili su podršku srpskoj povratničkoj i pravoslavnoj vjerskoj zajednici u Čekrekčijama s ciljem izgradnje međuetničkog i međuvjerskog povjerenja i zajedničkog života na ovom području u korist stvaranja što boljeg društvenog ambijenta za sve.

Ministri Ramić i Čampara su posjetili i pravoslavnu crkvu Svetog Prokopija, gdje su razgovarali s predstavnicima ove vjerske zajednice o mogućnostima projekata podrške za povratnike u ovom kraju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Subota,
20. april 2019.
ARHIVA