Aktuelno

Ministri Ramić i Dedić u Krajini
21 Jun 2018Federalni ministri raseljenih osoba i izbjeglica i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Edin Ramić i Šemsudin Dedić, boravili su u općini Ključ, gdje su razgovarali o projektima koje provodi Vlade FBiH na području ovih krajiških općina, kao i budućim projektima za potrebe građana ovih općina.

Ramić i Dedić održali su sastanak s načelnicima Općina Ključ i Sanski Most Nedžadom Zukanovićem i Farisom Hasanbegovićem, s kojima je ministar Ramić potpisao više ugovora o izgradnji infrastrukturnih projekata za potrebe povratničke populacije i raseljenih na području ovih općina.

U Ključu će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojiti sredstva za rekonstrukciju puteva na dionici Ključ - Humići i dionicu Stara Velagićka cesta, koja vodi do osnovne škole u Velagićima.

S načelnikom Sanskog Mosta Ramić je potpisao ugovor, kojim su osigurana sredstva za četiri projekta, i to izgradnju distributivnog cjevovoda za naselje Slatina - Podvidača, sistema vodosnadbijevanja za naselje Magarice, izgradnju infrastrukture za otpadne vode za naselje Lolin Sokak i izgradnju pomoćnog igrališta sa umjetnom travom za NK „Podgrmeč“ Sanski Most.

- Zainteresirani smo i posvećeni podršci svim ljudima u Bosni i Hercegovini, na svakom njenom pedlju. Naš zajednički cilj jeste da svako dobije podršku i šansu da dadne svoj doprinos u izgradnji države BiH i boljeg i komotnijeg društvenog ambijenta. To je cilj i ovih projekata u Ključu i Sanskom Mostu - naglasio je Ramić.

Načelnici ove dvije krajiške općine istaknuli su posvećenost lokalnog nivoa vlasti i Vlade Federacije u izgradnji projekata od koristi za Krajinu, te poručili da se situacija može još više poboljšati uz veću podršku konstruktivnim naporima.

- Saradnja s ciljem razvoja nema alternativu. Postoje nažalost određene medijske i političke grupacije, koje neprestano pokušavaju blokirati sve projekte za Krajinu, izolirati ovaj dio države, te širiti konflikt i nepovjerenje kako u samoj Krajini, tako i u njenim odnosima prema ostatku države. Unatoč tome, mi smo se izborili za mnoge projekte, a bit će ih sve više, kako budemo sve više obuzdavali te negativne sile. Oni to rade zbog izbora, ali nije dopustivo da građani trpe štetu. Mi smo preuzeli odgovornost da radimo i gradimo za sve građane zajednički i to i radimo - rekao je Dedić.

Federalni ministri su posjetili i Medžlis Islamske zajednice Ključ, gdje je potpisan i ugovor Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica s predsjednikom Ismetom Omanovićem za dva projekta, završetak radova na objektu Vakufske zgrade u Ključu i izgradnja Muzeja genocida u općini Ključ 1992.-1995., u znak sjećanja na žrtve tokom agresije na BiH. Posjetili su i spomen-obilježje šehidima u Ključu i odali počast njihovoj žrtvi u odbrani i očuvanju države Bosne i Hercegovine.
 
Ponedjeljak,
25. mart 2019.
ARHIVA