Aktuelno

Ministrica Milićević: Navodi poslodavaca o umanjenju dohotka neutemeljeni
20 Jun 2018Zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je danas u Sarajevu da navodi poslodavaca da država dodatnim doprinosima umanjuje dohodak nisu utemeljeni, jer oni već sada imaju problema da pronađu određene profile radnika. Niko više nije spreman raditi ni za 700 KM, a tih je 55 posto od svih plaća prikazanih u FBiH, jer puno veću plaću za isti rad mogu ostvariti u Hrvatskoj i Sloveniji, da se ne spominju druge zemlje EU.
 
Milićević je na press-konferenciji o Prijedlogu zakona o porezu na dohodak i Prijedlogu zakona o doprinosima istakla da je namjera Vlade FBiH i predlagača zakona, Federalnog ministarstva finansija, bila napraviti model obračuna doprinosa i poreza na dohodak koji je uporediv sa sličnim obračunima u RS-u, te u zemljama bivše Jugoslavije i šire.
 
- Ono što je u BiH postojalo kao neoporezive naknade, odnosno dijelovi plaća, nije postojalo nigdje zbog čega smo bili neuporedivi za potencijalne investitore, jer su smatrali da je kod nas stopa opterećenja na rad prevelika, ali ako bi se ušlo u dublju analizu ispostavilo bi se da je skoro 50 posto plaće neoporezivo - navela je federalna ministrica.
 
Dodala je da su poslodavci imali takav zakon i oni su primjenjivali mogućnost obračunavanja najniže osnovice za doprinose i poreze i to im niko ne može zamjeriti, a s druge strane bio je neravnopravan položaj ljudi u realnom sektoru koji su imali mogućnost tih kalkulacija u odnosu na one u javnom i finansijskom sektoru.


 
- Oni iz realnog sektora su imali i najniže penzije, kad odu u penziju, jer njihova izdvajanja po osnovu doprinosa nisu dovoljna ni za minimalnu penziju od 326 KM i sve je to ukazivalo na potrebu stvaranja istih uvjeta na tržištu za sve privredne subjekte, jer su oni koji su radili s gotovinom mogli koristiti ovaj model - pojasnila je Milićević.
 
Naglasila je i da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja koja nije oporezivala isplatu dobiti, jer to nije dobit preduzeća nego dohodak vlasnika, a kod nas je upravo korištena za isplatu neoporezivog dijela plaće.
 
- Razumijem pojačane aktivnosti udruženja poslodavaca, kao i strah radnika da će im biti manja plaća, ali smatram da je on neopravdan - kazala je ministrica Milićević.
 
Naglasila je da misli da neće doći do smanjenja plate, već samo do povećanja određenog troška za rad u realnom sektoru kod plaća do 850 KM, do kojeg iznosa će biti neutralan efekt za poslodavce.
 
Ponedjeljak,
25. mart 2019.
ARHIVA