Aktuelno

Dječak Bajro Hodžić iz Noćajevića u novom domu dočekuje Bajram
14 Jun 2018Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i općinski načelnik Jusuf Čavkunović danas su u Kladnju predali na korištenje novoizgrađenu kuću dječaku Bajri Hodžiću i njegovom ocu Muhamedu.
 
Slučaj trinaestogodišnjeg dječaka koji je sa svojim ocem živio u ruševnoj kući čiji je krov prokišnjavao duboko je potresao bh. javnost, danas je dobio sretan epilog.
 
Gradnja kuće za Hodžiće sufinansirana je interventnim sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a Općina Kladanj je osigurala svu neophodnu dokumentaciju za gradnju i priključke na komunalnu infrastrukturu.
 
- Danas smo sretni jer smo ispunili obećanje i pokazali odgovornost, ali i kako se saradnjom i zajedničkim djelovanjem uvijek može napraviti više. Ovo nije nikakav projekat, ovo je samo dom jednom mladom čovjeku, kakav Bajro i zaslužuje - kazao je ministar Ramić.
 
Načelnik Čavkunović zahvalio je komšijama i stanovnicima mjesta Noćajevići koji su pokrenuli ovu humanu inicijativu, na čelu s Mehmedalijom Gavranovićem, i prvi pomogli porodici Hodžić.
 
- Iskoristio bih priliku, također, da izrazim posebnu zahvalnost Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i ministru Ramiću, koji su obezbijedili dio sredstava za izgradnju ovog objekta - naglasio je načelnik Čavkunović.
 
Ono što je posebno obradovalo ovoga dječaka je njegova soba, ukrašena tapetama sa simbolima fudbalskih klubova Bayern Munchena i Željezničara.
 
- U Ministarstvu smo zapamtili i da je Bajrin omiljeni igrač Ribery, te došli na ideju da napravimo mali znak pažnje. On brine o svome ocu, čije je zdravlje narušeno, a istovremeno pohađa školu. Došli smo danas da mu poželimo svu sreću. Trudimo se da suština našeg rada ne bude samo podrška programima i projektima, nego i upoznavanje sa stvarnim potrebama i poteškoćama ljudi, te djelovanje na terenu. Naše opredjeljenje je voditi brigu i o humanom aspektu i ljudskoj dimenziji - poručio je ministar Ramić.
 
Federalni ministar zahvalio se i Općini Kladanj, na čelu s načelnikom Čavkunovićem, na saradnji, kao i predstavnicima medija, nevladinog sektora i ostalim pojedincima, koji su učestvovali u inicijativi i dali doprinos da dječak sa svojim ocem Bajram dočeka u novom domu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Ponedjeljak,
25. mart 2019.
ARHIVA