Aktuelno

Ministar Vujanović: Od petka moguće pojeftinjenje goriva
12 Jun 2018 Rast cijena goriva u Federaciji BiH bit će zaustavljen, a od petka je moguće očekivati i njihovo postupno smanjenje na benzinskim pumpama, kazao je danas u Mostaru federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović koji je s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata razgovarao o zaustavljanju rasta cijena goriva u Federaciji BiH.
 
Ministar Vujanović istakao je da je na sastanku zatraženo da se preispita svaka mogućnost preraspodjele troškova poslovanja i njihova maksimalna racionalizacija, ponajviše kod velikih prometnika koji imaju više benzinskih pumpi, i to tako da se optimiziraju troškovi.

Nakon sastanka je ocijenio da će, u svakom slučaju, biti zaustavljen rast cijena tako da će biti vezane za kretanje na tržištu, jer su distributeri iskazali volju za racionalizaciju i optimalizaciju poslovnih troškova i iznalaženje modusa za sniženje cijena.
 
- To je ono što smo željeli da postići. Dakle, maksimalna racionalizacija troškova poslovanja i maksimalan trud za iznalaženje mogućnosti za korekciju cijene što je manifestirano već prispjelim zahtjevima za smanjenje cijena - kazao je Vujanović.
 
Dodao je kako su prometnici iskazali dobru volju jer su uvidjeli "aktuelnost momenta", navodeći kako je do sada već pristiglo više od stotinu zahtjeva za smanjenje cijena i da će ishodi biti vidljivi narednih dana.
 
Zahtjevi, kako je kazao federalni ministar, zakonski moraju biti obrađeni u roku od četiri dana, tako da se prva pojeftinjenja mogu očekivati u petak.
 
- Dali su čvrsto obećanje da će to uraditi. Do sada smo dobili više od stotinu individualnih zahtjeva s pojedinih benzinskih stanica, što znači da je već sada njih 15 posto u FBiH to učinilo - pojasnio je ministar.
 
Po njegovim riječima, niko nije govorio o konkretnim iznosima, ali očekuje se da će cijene goriva po litri biti niže za pet do deset feninga. 
 
Nedjelja,
26. maj 2019.
ARHIVA