Aktuelno

Ministrica Đapo primila u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana
30 May 2018Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo primila je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Hideyukija Sakamotoa, poželjela mu dobrodošlicu i prezentirala nadležnosti i ciljeve resornog ministarstva.

- Bosna i Hercegovina jeste daleko od Japana, ali je u Evropi, pa je interesantna za japanske kompanije - kazao je ambasador Sakamoto, i dodao da Japan ima tradicionalno razvijenu proizvodnju, što i jeste vodeća privredna djelatnost.
Japanske autokompanije bazirane na ekološki prihvatljivim autotehnologijama su zainteresirane za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan općenito.

- Nadamo se da će suradnja biti uspostavljena jer Bosna i Hercegovina ima dobro educiranu, kvalitetnu a jeftiniju radnu snagu u poređenju sa zemljama Zapadne Evrope. Također imamo velike, prije svega prirodne potencijale za razvoj turizma - istakla je ministrica Đapo.

Okolišna politika i problematika zagađenja okoliša bila je posebno naglašena tokom ovog razgovora.
Ambasador Sakamoto je istakao da je Japanska razvojna agencija (JAIKA) zainteresirana za suradnju i povoljno finansiranje projekata iz oblasti okoliša, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
 
Subota,
20. april 2019.
ARHIVA