Aktuelno

Ministrica Đapo s predstavnicima nevladinih organizacija
21 May 2018Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je redovan godišnji sastanak s većim brojem organizacija iz nevladinog sektora koje se bave pitanjima iz zaštite okoliša i upoznala ih o radu i dostignutim rezultatima Federalnog ministarstva u protekloj godini.
 
Jedan od osnovnih prioriteta ovog ministarstva je izrada Federalne strategije okoliša za narednih deset godina. Na osnovu pregovora koje je ministrica obavila s međunarodnim donatorima, izrada ove strategije će biti realizirana uz finansijsku podršku Švedske međunarodne razvojne agencije (Sida) od 500.000 KM, uz tehničku pomoć REC-a za BiH.
 
Federalna ministrica je prisutne informirala o unapređenju zakonskog okvira u domenu zaštite okoliša i dobrobiti koju ovi zakoni donose za privredu i građane. Predloženi Zakon o zaštiti okoliša, koji je u parlamentarnoj proceduri, skraćuje proceduru potrebnih dozvola za privredne subjekte, ali i pooštrava zahtjeve za zaštitu okoliša i zdravlja građana.
 
U izradi je novi Zakon o zaštiti zraka, a doneseni su i novi pravilnici kojima je umnogome unaprijeđen proces monitoringa zraka i ograničenja štetnih emisija.
 
Ministrica je pojasnila izmjene u Zakonu o upravljanju otpadom i izradu novih uredbi koje će unaprijediti oblast upravljanja otpadom, te prevenirati i reducirati zagađenja zemlje i vode koje je rasprostranjeno u Federaciji BiH usljed nekontrolisanog odlagnja otpada.
 
U cilju transparentnog rada i utroška budžetskih sredstava, Đapo je prezentirala projekte koje je sufinansiralo resorno ministarstvo s ciljem poboljšanja rada zaštićenih područja i regionalnih deponija. Također, prisutni su upoznati i s projektima koje je Federalno ministarstvo predložio za finansiranje iz IPA II sredstava.
 
Ministrica Đapo je govorila i o izradi Strateške studije utjecaja na okoliš za ispitivanje i eksploataciju plina i nafte, koja se prvi put radi u Bosni i Hercegovini. Također, razgovarano je i o okolišnim dozvolama koje nisu odobrene usljed nekvalitetno i nepropisno urađenih studija uticaja na okoliš, što je naišlo na podršku i odobravanje prisutnih zbog podizanja standarda u pogledu očuvanja ljudskog zdravlja i životne sredine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
 
Utorak,
19. mart 2019.
ARHIVA