Aktuelno

Usklađivanje poticajnih mjera za poljoprivredu
15 May 2018Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se u Sarajevu s ministrima i predstavnicima kantonalnih ministarstava zaduženim za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Jedna od tema bili su kantonalni programi poticaja čije se usvajanje očekuje još u Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Posavskom kantonu. Istaknuto je da niži nivoi vlasti na godišnjem nivou izdvajaju oko 28 miliona KM za potrebe poljoprivrede od čega kantoni 20 miliona KM i općine osam miliona KM.

Predstavnici ministarstava su predstavili glavne poticajne mjere predviđene za ovu godinu.

- Kantonalni programi su bitna dopuna federalnog programa poticaja. Neke vrste proizvodnje koje su specifične za pojedina područja ne možemo poticati sa federalnog nivoa, stoga je na kantonima zadatak da im posvete posebnu pažnju - rekao je Dedić.

Ovo je slučaj i sa malinarstvom koje je razvijeno uglavnom u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, te proizvodnjom smilja u Hercegovini. Također, neke vrste proizvodnje kod kojih je, u prethodnom periodu zabilježen veliki broj zloupotreba, trebaju biti poticane na kantonalnom nivou radi lakše kontrole dodjele sredstava.

Predviđeno je da mjere federalnog i kantonalnih programa budu usklađivane tokom čitave godine, prema potrebama i finansijskim mogućnostima vlada.

Ministar Dedić je naglasio da je federalni program poticaja već usvojen i objavljen u Službenim novinama FBiH, te da je spremna njegova primjena. Od kantonalnih ministarstava je zatražio da što prije obrade zahtjeve za poticaje za četvrti kvartal 2017. i prvi kvartal 2018. godine za mlijeko kako bi nadležna ministarstva mogla što prije početi isplatu novčanih podrški, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
 
Ponedjeljak,
25. mart 2019.
ARHIVA