Aktuelno

Saradnja u oblasti zaštite biodiverziteta
11 May 2018


 
S ciljem nastavka saradnje u oblasti zaštite biodiverziteta, danas je održan sastanak predstavnika GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) i Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Sastanku su prisustvovali federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i pomoćnik ministrice za okoliš Mehmed Cero, a uime GIZ-a direktorica Ureda za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf, voditeljica sektorskog fonda ORF-BD Gabriele Wagner i projekt menadžer Azra Velagić-Hajrudinović.
 
Razgovarano je o aktivnostima i rezultatima projekta “Regionalna mreža za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izještavanje”, koji je u završnoj fazi realizacije, te o nastavku saradnje i provođenju aktivnosti s ciljem unapređenja stanja u oblasti zaštite prirode i postizanja međunarodnih i evropskih ciljeva u ovoj oblasti.
 
U okviru ovog projekta urađena je procjena početnog stanja u oblasti upravljanja informacijama o biodiverzitetu i izvještavanju u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi, pripremljen je Priručnik za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izvještavanje u jugoistočnoj Evropi, te je pokrenuta izrada baze podataka (liste) endemskih vrsta.
 
Novi planirani projekat bi predstavljao nastavak dosadašnjih aktivnosti usmjerenih na uspostavljanje i održivo upravljanje informacionim sistemom za biodiverzitet, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
 
Subota,
20. april 2019.
ARHIVA