Aktuelno

Novi domovi za 350 stanara kolektivnih centara u Živinicama
26 Apr 2018Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić s načelnikom Općine Živinice Samirom Kamenjakovićem i sekretarom Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Antom Iljkićem, potpisao je sporazum o izgradnji 129 stanova za raseljene osobe na području Živnica u okviru projekta CEB II (Zatvaranje kolektivnih centara).
 
Ovaj sporazum predviđa izgradnju tri stambene zgrade u živiničkim naseljima Barice, Kovači i Šarenjak, u kojima će domove naći 354 raseljena lica, koja trenutno žive u neuslovnom ambijentu kolektivnih centara Karaula, Višća, Barice, Kovači i Šarenjak na području općine Živinice.
 
- Ovaj projekat jedna je od aktivnosti koju s posebnim ponosom provodimo. Na području Federacije, nažalost, još uvijek postoje kolektivni centri, u kojima stanuje oko pet hiljada raseljenih. Posvećeni cilju osiguranja dostojanstvenog i uslovnog smještaja za sve te ljude, u dosadašnjem toku ovog mandata povećali smo napore, ubrzali proces i ostvarili pomake - kazao je Ramić, dodavši da su u Tešnju i Maglaju otvoreni građevinski radovi na zgradama, u desetak općina su započete procedure, dok će u Tuzli uskoro biti započeta gradnja.


 
- Sada je došao red da projekat CEB donese radosne vijesti za raseljene u Živinicama. Finansijski gabariti projekta, čija je vrijednost za BiH 104 miliona, su impresivni, ali je još važnija njegova humana misija i vrijednosti koje sa sobom nosi solidarnost, brigu i podršku onima kojima je ona potrebna - poručio je federalni ministar.
 
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, kroz kreditna sredstva odobrena od strane Razvojne banke Vijeća Evrope provodi projekat CEB II, a ukupna vrijednost projekta za Živinice je 4,7 miliona eura.
 
Općinske vlasti u Živinicama već su osigurale zemljište za izgradnju objekata i preuzele obavezu prikupljanja potrebne dokumentacije, kao i osiguranja priključaka na vodovodnu, elektroenergetsku i druge mreže.
 
Kroz zajednički napor institucija vlasti bit će proveden proces odabira arhitektonskih planova i izvođača radova, kao i krajnjih korisnika, raseljenih lica, koja će po završetku gradnje, dobiti na korištenje stanove po principu javnih stambenih rješenja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Subota,
06. juni 2020.
VIŠE