Aktuelno

Stipendije Federalnog ministarstva dobila 402 studenta povratnika u RS
24 Apr 2018

Studenti povratnici u Republiku Srpsku, njih 402, dobili su stipendije za akademsku 2017./2018. godinu, što je namjenskim programom omogućilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Ugovore o stipendiranju sa studentima potpisao je resorni ministar Edin Ramić na svečanosti u Sarajevu.
 
Iznos stipendija je 600 KM za studij prve i druge godine, a za treću, četvrtu i više godine studija 800 KM.
 
Ovaj program Ministarstva realizira se već šestu godinu, a ministar Ramić naglašava da ga naročito raduje što se broj studenata stalno povećava. Za naredni period je najavio i sagledavanje mogućnosti za povećanje iznosa stipendija.
 
- Želim naglasiti da je program stipendiranja samo jedan od dijelova zaokruženog procesa podrške koje Federalno ministarstvo pruža mladim ljudima iz povratničkih sredina. Najprije, već u srednjoj školi, pružamo podršku finansiranjem đačkih putnih troškova. Zatim, kada postanu studenti, pružamo im priliku, kao vama, da se uključe u ovaj program stipendiranja. Nakon završenog fakulteta, na raspolaganju su svim mladim povratnicima programi podrške u pokretanju vlastitog biznisa, koji će biti na raspolaganju i vama - kazao je Ramić danas studentima dobitnicima stipendija za aktuelnu akademsku godinu.
 
- Kao mladi ljudi, vjerujem da ste još uvijek izloženi mnogim sumnjama, ali i motivisani mnogim nadama i snovima. U poziciji u kojoj ste vi sada, bio sam i ja kao mlad čovjek iz periferne povratničke sredine. U trenucima sumnji i kolebanja, uvijek vrijedi vjerovati da je odlučnost i snaga volje rijeka koja uklanja svaku prepreku pred sobom. Zato vam želim poručiti - ne odustajte od svojih ciljeva i planova. Uz odgovoran i vrijedan pristup, sve je moguće - rekao je Ramić stipendistima.
 
Zahvaljujući se Federalnom ministarstvu i resornom ministru studentice Ajla Bajraktarević i Dajana Ružičić, korisnice ovog programa, su naglasile značaj koju ova podrška ima u njihovom školovanju, kao i doprinos sredini iz koje dolaze.
 
Stipendije za koje su danas potpisani ugovori studenti ostvaruju na osnovu javnog poziva čiji su kriteriji redovnost studija, priznatost viskoškolske ustanove u BiH za koju se opredjeljuju, te prijavljeno prebivalište u općinama povratka u Republici Srpskoj.
 
Za aktuelnu akademsku godinu ukupno je apliciralo 427 studenata, a kriterije zadovoljilo 402.
 
Program je kreiran s ciljem zadržavanja mladih ljudi i njihovog profesionalnog, porodičnog i ostvarivanja u svakom drugom pogledu u sredinama u kojima su se ostvarili i njihovi roditelji.
 
Otkad se realizira ovaj program Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, akademske 2013./2014., stipendije je dobilo 308 studeneta, 2014./2015. godine 318, 2015./2016. njih 330, a u prethodnoj akademskoj 2016./2017. godini, 361.
 
Subota,
06. juni 2020.
VIŠE