Aktuelno

Novalić u New Yorku: Nastavak reformske politike
22 Apr 2018Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, u okviru delegacije Bosne i Hercegovine, učestvovao u New Yorku na sastancima sa čelnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.
 
Visoke zvaničnike ove dvije institucije Novalić je informisao o rezultatima i postignućima Vlade Federacije BiH u prethodnom periodu.
 
Kako je naglasio, uprkos brojnim političkim opstrukcijama, Vlada je uspjela da provede niz zahtjevnih i cjelovitih reformi u četiri oblasti, a to su financijski zakoni, radno-pravno zakonodavstvo i poslovno okruženje, socijalni zakoni, te povećanje investicionog potencijala entiteta za kapitalna ulaganja.
 
To je rezultiralo stabilizacijom javnih finansija i vanbudžetskih fondova, rastom BDP-a, zaposlenosti i izvoza, te jačanjem realnog sektora.
 
U narednom periodu Vlada planira nastaviti reformsku politiku i realizaciju ciljeva zacrtanih u Pismu namjere MMF-a i Matrici obaveza za dobijanje DLP-a kod Svjetske banke, rekao je premijer.
 
Predstavnici Svjetske banke i MMF-a su još jednom iskazali spremnost da pruže Federaciji BiH svu neophodnu logističku i savjetodavnu podršku na njenom reformskom putu.
 
Sastanci održani tokom vikenda bili su prilika za sumiranje dosadašnje saradnje. Osim premijera Novalića, na njima su učestvovali i federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta za strane investitore Zlatan Vujanović, guverner Centralne banke BiH Senad Softić i tim savjetnika predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, te državnog i entitetskih ministarstava finansija.
 
Subota,
06. juni 2020.
VIŠE