Aktuelno

Bukvarević: Nastavljamo realizaciju obaveza iz oblasti boračko-invalidske zaštite
12 Apr 2018

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, nakon održane sjednice Vlade FBiH na konferenciji za medije u Mostaru, rekao je da Federalna vlada nastavlja realizaciju obaveza i zahtjeva iz oblasti boračko-invalidske zaštite.
 
- Vlada nastavlja realizaciju obaveza u rješavanju zahtjeva iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Na prošloj sjednici smo utvrdili određen broj zaključaka, a do danas smo jedan broj realizirali. Danas smo realizirali i jedan od zaključaka koji se odnosi na donošenje odluke za utvrđivanje koeficijanta za obračun i isplatu mjesečnih naknada za RVI, porodice šehida i poginulih boraca i dobitnike najvećih ratnih priznanja - rekao je Bukvarević.

Ministar je istakao da je Federalna vlada prihvatila prijedlog boračkih udruženja i saveza da se dostignuti nivo sredstava na poziciji Federalnog ministarstva za boračka pitanja ne umanjuje.

- Sporazum nam je omogućio da priremimo odluku za ovu godinu i da, nakon pet godina, povećamo invalidnine za gotovo 90.000 ratnih vojnih invalida i porodica šehida i poginulih boraca i za 4.900 dobitnika najvećih ratnih priznanja. To je povećanje za 1,5 posto na mjesečnom nivou, a ukupno na godišnjem 5,5 miliona KM na ovih 280 miliona KM koje smo imali na raspolaganju – rekao je Bukvarević.

Federalni ministar je naglasio da ne postoje materijalna sredstva koja bi porodicama mogla nadoknaditi poginule, ratne vojne invalide i borce koji su dali mladost za odbranu BiH.
 
- Ali nastojimo izdvajati u okviru raspoloživih sredstava, a FBiH izdvaja najveći procent za boračko- invalidsku zaštitu, i prihvatili smo da taj procent ostane i da pomognemo kategorijama u stanju potrebe. Predviđeno je da se kroz 15 prava pomogne kategoriji demobilisanih boraca i njihovim porodicama – rekao je Bukvarević

Bukvarević je kazao da je Federalna vlada na današnjoj sjednici donijela i zaključak da se sve primjedbe koje su uložili resorni ministri ugrade u Prednacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih obitelji.

Prednacrt zakona o pravima demobilisanih branitelja i članova njihovih obitelji upućen je na uvid kantonalnim ministrima, kazao je Bukvarević, zato što je pitanje branitelja podijeljena nadležnost između kantona  i Federacije.

Po njegovim riječima, s obzirom da će proces usvajanja tog zakona vjerojatno potrajati, Vlada FBiH odlučila je da ono što je u njezinoj nadležnosti čim prije riješi putem uredbi.

- Već smo pripremili uredbu o osnovnom osiguranju za borce muškarce koji imaju 60 godina i žene koje imaju 50 godina, a nemaju drugih primanja. Ta uredba je već upućena na mišljenje Federalnom ministarstvu finansija i Federalnom ministarstvu pravde. Očekujemo da vrlo brzo dođu pozitivna mišljenja i već bi na sljedećoj sjednici Vlada FBiH mogla razmatrati tu uredbu - kazao je Bukvarević.

 
 
Četvrtak,
19. april 2018.
Dopuna Plana javnih nabavki Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
Poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku advokatskih usluga-pravna odbrana Vlade FBiH u slučaju radnopravnih sporova (usluge iz Aneksa II dio B Zakona o javnim nabavkama)
Obavještenje o javnoj nabavci usluga FMERI
Plan javnih nabavki Generalnog sekretarijata Vlade FBiH za 2018.godinu
Poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku usluga – “Restoranske usluge eksterne reprezentacije za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH”
Obrazac praćenja provedbe ugovora-okvirnog sporazuma za 2017. godinu-31.03.2018.
Obrazac praćenja provedbe ugovora-okvirnog sporazuma za 2018. godinu-31.03.2018.
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga (LOT 1 - nabavka usluga održavanja i servisiranja službenih vozila marke „PASSAT“ za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH , broj: 07-14-75-19/2017-11 od 08.11.2017. godine)
Odluka o poništenju postupka javne nabavke usluga– LOT2 – nabavka održavanja i servisiranja službenog vozila marke "GRAND CHEROKEE" za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku roba – tečna goriva za službena motorna vozila za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
Obavještenje o javnoj nabavci usluga stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi FBiH u izradi tenderske dokumentacije
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku roba – kancelarijskog i kompjuterskog materijala i ostalog administrativnog materijala i sitnog inventara za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
ODLUKA O IZBORU NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA ZA JAVNU NABAVKU USLUGA — TELEKOMUNIKACIJSKE USLUGE — DODATNI BACK UP LINK I SERVISNI LINK ZA POTREBE GENERALNOG SEKRETARIJATA VLADE FBiH
Odluka o poništenju postupka javne nabavke roba - nabavka kompjuterske opreme i kancelarijskih mašina, broj: 07-14-75-14/2017-21
Poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku usluga - stručnog usavršavanja za potrebe generalnog sekretarijata Vlade FBiH za 2018. godinu
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga – nabavka avio-karata za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH (27.04.2017) 


ARHIVA