Aktuelno

Ministar Ramić u Goraždu: Počela gradnja stanova za 20 raseljenih porodica
09 Apr 2018

U Goraždu su danas počela izgradnja zgrade sa 20 stanova za socijalno ugrožene i raseljene porodice, a objekat će biti izgrađen u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a implementatori su bh. institucije.
 
Današnjem činu otvaranja u Goraždu prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je implementator projekta, dok je od strane lokalnih vlasti osigurana parcela i potrebna dokumentacija za izgradnju i komunalni priključci.
 
Regionalni stambeni program je jedna od aktivnosti na koju imamo razloga biti ponosni. Projekat finansira grupa donatora, na čelu sa Evropskom unijom i našim drugim prijateljskim zemljama. Skupština donatora osigurala je dosad oko 95 miliona KM za BiH, a uz naše sudjelovanje dosad osigurani iznos je oko 110 miliona. To je impresivna finansijska slika, a još značajnim projekat čine vrijednosti solidarnosti i humanostima na kojima je utemeljen. Broj od oko 1.000 porodica kojima smo, u okviru ovog programa, osigurali krov nad glavom i toplinu novog doma govori dovoljno. Činjenica da uspješno realiziramo preuzete obaveze govori dovoljno o ozbiljnosti našeg pristupa. Efikasna saradnja svih institucija pokazuje da zajedničkim snagama možemo uraditi dobre stvari - kazao je ministar Ramić.
 
Ramić je dodao da će nova donatorska sredstva, prvenstveno Evropske unije, dovesti do potvrde i šestog okvirnog projekta (BiH6) te s dodatnih 32 miliona KM omogućiti da se broj stambeno zbrinutih porodica poveća na oko 1300.
 
Kroz Sporazum o saradnji utvrđene su obaveze koje je u ovom projektu preuzeo Grad Goražde, te smo ih u rokovima i standardima realizirali. Osigurali smo građevinsku parcelu, urbanističku i građevinsku dozvolu, kao i potrebne priključke na komunalnu infrastrukturu - električnu energiju, vodosnadbijevanje, kanalizaciju, grijanje i telefonski priključak. U ime gradske uprave i građana Goražda, upućujem izraze zahvalnosti za ovaj doprinos našoj zajednici - kazao je Ramović.
 
Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5.400 porodica u Bosni i Hercegovini sa oko 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion eura, a učešće naše zemlje iznosi oko 15 miliona eura. Glavni donator programa je Evropska unija, a značajno finansijsko učešće ostvarili su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).
 
Krovna institucija u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, koja koordinira aktivnostima Regionalnog stambenog programa, jeste Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementatori projekta su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, te Odjel za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.
 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE