Aktuelno

Demineri FUCZ-e ukazali građanima na probleme koje predstavljaju mine u BiH
04 Apr 2018

Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv mina demineri Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas su na platou ispred Sarajevo City Centra ukazali građanima na opasnost od minsko-eksplozivnih sredstava.

Deminer i vodič pasa pri Federalnoj upravi civilne zaštite Alden Ćesko demonstrirao je građanima kako svakodnevno obavlja svoj posao sa akreditovanim deminerskim psom Ogijem, te na simuliranoj minski rizičnoj površini pokazao koje sve vrste mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava se mogu naći na livadama, šumama, ali i gradskim površinama u BiH.

- Ovdje su, između ostalog, ukopane protivpješadijske mine, te preporučujem građanima da ništa slično ne diraju, nego da ih čim uoče ovakva sredstva obilježe i pozovu FUCZ – sugerisao je Ćesko.

Iz FUCZ su također savjetovali stanovništvu da prije sadnje i obrađivanja zamljišta, ali i prilikom kupovine kuće i zemljišta za koje postoje sumnja da su na kontaminiranom terenu, kontaktiraju ovu Upravu , gdje su im na raspolaganju i akreditirani psi otkrivači eksploziva koji rade s deminerima na terenu.

Na osnovu toga, ali i brojnih drugih aktivnosti, kaže direktor FUCZ Fahrudin Solak, nastoji se što je moguće više stvoriti sigurno okruženje u Federaciji, gdje je više od 70 posto minskih polja.

- Mislim da će nam trebati izvjestan period da sve to očistimo od mina. Nadam se da ćemo primjenom novih metoda i uz novu strategiju postići da BiH bude bez mina do 2025. godine - poručio je Solak prisutnim građanima, koji su imali priliku vidjeti demonstraciju humanitarnog deminiranja i izložbu opreme i alata koji se koriste u deminerskim operacijama.

Ova aktivnost Federalne uprave civilne zaštite rađena je u cilju podizanju svijesti stanovništva o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim s njenim uklanjanjem.
 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE