Aktuelno

FUCZ obilježava Međunarodni dan borbe protiv mina
03 Apr 2018Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području Federacije BiH, i ove godine se pridružila godišnjoj kampanji #TogetherAgaistMines (Zajedno protiv mina), s ciljem podizanja globalne svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga neeksplodirana eksplozivna sredstva zaostala iz prethodnog rata.

Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD), kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite će u srijedu 4. aprila, na platou ispred Sarajevo City Centra, u terminu od 10:00 do 15:00 sati, koristeći simuliranu minski rizičnu površinu i deminersko radilište,  demonstrirati način rada u humanitarnom deminiranju. Tako će  prezentirati svoj rad, prikazati video klipove operacija deminiranja i uništavanja neeksplodiranih eksplozivnih sredstava koje je realizovala FUCZ, i izložiti eksponate sredstava, opreme i alate koje koriste u ovim operacijama.

Ova aktivnost namijenjena je podizanju svijesti stanovništva o problemu kontaminacije minama i poteškoćama povezanim s njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja, i na ovaj način još jednom upozoriti na opasnost od mina i neophodnost ubrzanog deminiranja cijele teritorije Bosne i Hercegovine.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno. BiH je među zemljama sa najvećim stepenom zagađenja minama, čiji su stanovnici u stalnoj opasnosti, a demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja i uklanjanju i uništavanju neeksplodiranih eksplozivnih sredstava.

Federalne uprave civilne zaštite poziva sve građane da se pridruže obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv mina, saopćeno je iz ove uprave.
 
Subota,
06. juni 2020.
VIŠE