Aktuelno

Premijer Novalić i ministrica Milićević s delegacijom Svjetske banke
19 Mar 2018Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministica finansija Jelka Milićević primili su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu delegaciju Svjetske banke koju je predvodio regionalni potpredsjednik za Evropu i Centralnu Aziju Cyril Muller. U delegaciji su bili i direktorica za zemlje zapadnog Balkana Linda Van Gelder i šef ureda ove međunarodne finansijske institucije za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas.
 
Na dnevnom redu susreta bio je širok spektar tema, među kojima je najznačajniji nastavak saradnje Svjetske banke i Bosne i Hercegovine na provođenju projekta budžetske podrške kroz zajam za razvojnu politiku (DPL).
 
Gosti iz Svjetske banke su čestitali na usvajanju zakona o akcizama i o PIO, naglasivši pri tome da su vidljivi znaci ekonomske stabilizacije koji su došli kroz provođenje mjera iz Reformske agende.
 


Dosta riječi je bilo i o strategiji upravljanja javnim dugom, Zakonu o doprinosima i Zakonu o porezu na dohodak i poboljšanju investicione klime kroz projekt jednošalterskog pristupa registraciji privrednih subjekata.
 
Potpredsjednik Muller je premijeru Novaliću i ministrici Milićević ukratko predstavio regionalni transportni projekt u koji bi bilo uključeno šest zemalja zapadnog Balkana i kroz koji bi se otvorile značajne mogućnosti za unapređenje saradnje i na trgovinskom planu.
 
Istaknut je i problem u puštanju u rad kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru koji je završen, a finansiran i sredstvima Svjetske banke, te istaknuto da se zajedničkim naporima što prije mora staviti u funkciju.
            
Zaključujući današnji sastanak premijer Novalić je zahvalio predstavnicima Svjetske banke na dosadašnjoj podršci i pomoći u provođenju mjera za stabilizaciju i unapređenje na planu ekonomske politike, izrazivši nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.
 
Utorak,
23. april 2019.
ARHIVA