Aktuelno

U Sarajevu sastanak Upravnog odbora BAMIN mreže
19 Mar 2018U Sarajevu će 20. i 21. marta 2018. godine biti održan sastanak Upravnog odbora BAMIN mreže (Balkan Asset Management Inter- Agency Network) u sarajevskom hotelu „Emiran“ d.o.o., koji je privremeno oduzet Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu, a kojim prema odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije Bosne i Hercegovine upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.
 
Sastanku će prisustvovati  predstavnici Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Makedonije, Kosovske agencije za upravljanje zaplijenjenom  i konfiskovanom imovinom, Sekretarijata BAMIN mreže, Agencije za upravljanje oduzetom imovinom RS-a i direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Kenan Kapo.
 
BAMIN mreža sastoji se od vladinih agencija iz osam zemalja zapadnog Balkana koje su odgovorne za upravljanje i raspolaganje imovinom koja je oduzeta u krivičnim postupcima u borbi protiv svih oblika kriminala, a članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.
 
Cilj ovog sastanka je priprema dnevnog reda za godišnji sastanak svih čalnica BAMIN mreže koji će se održati u junu u Makedoniji kao i identifikaciji oblasti koje će se trebati uzeti u obzir.
 
Bit će razmijenjena mišljenja i iskustava, a bit će riječi i o poboljšanju i unapređenju međunarodne i međuinstitucionalne saradnje svih tijela u regionu koja upravljanju imovinom koja se oduzima od organiziranog kriminala i drugih oblika kriminala.
 
Veliki pomaci su ostvareni u razmjeni informacija u različitim oblicima oduzimanja, preuzimanja i upravljanja različitim oblicima imovine, bilo da se radi o nekretninama, poslovnim udjelima, privrednim subjektima, gotovom novcu, pokretninama, kao i drugim oblicima imovine.
 
Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će u 2019. godini predsjedavati BAMIN mrežom i biti domaćin održavanja konferencije koja će uključivati trenutne  članice BAMIN mreže kao i pridružene buduće zemlje članice, saopćeno je iz ove agencije.
 
Utorak,
23. april 2019.
ARHIVA