Aktuelno

Dedić: Tešanj - svijetli primjer razvoja lokalne privrede
13 Mar 2018Danas je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao sastanak s načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona Himzom Smajićem.
 
Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o investicijskim projektima koje realizuje Općina Tešanj u okviru Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda koje općine diljem Federacije BiH provode u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz pomoć kreditnih sredstava Europske investicijske banke (EIB) i donatorskih sredstava Europske unije, te drugih bilateralnih donatora, kao što je Švedska razvojna agencija SIDA. Ukupna vrijednost ovo projekta u Općini Tešanj iznosi 11,5 miliona KM, a investicije obuhvaćaju izgradnju i obnovu vodovodne i kanalizacione mreže.
 
- Općina Tešanj je svijetli primjer da radom i zalaganjem može uspješno biti razvijana privreda na lokalnom nivou uz korištenje komparativnih prednosti BiH. Tešanj je dokaz da se u lokalnim zajednicama ljudi mogu ostvariti kao privrednici i živjeti od svoga rada u svome gradu i okruženju i biti pokretači razvoja države - izjavio je ministar Dedić, dodajući da Tešanj prednjači i u poljoprivrednoj proizvodnji, ostvarivši u 2017. godine gotovo 2,4 miliona KM poticaja.
 
Na sastanku je također razgovarano o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, pri čemu je načelnik Huskić istakao potrebu uklanjanja određenih nedoumica i prepreka kod postupka izdavanja građevinskih dozvola, što se posebno odražava na privredni razvoj lokalnih zajednica kao što je Tešanj.
 
Ministar Dedić je izvijestio da su u toku izmjene i dopune tog Zakona kako bi bili uklonjeni nedostaci i pojednostavljene administrativne procedure, a sve s ciljem stvaranja boljeg zakonskog okvira koji će omogućiti i potaći stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i razvoja poduzetništva.
 
Utorak,
23. april 2019.
ARHIVA