Aktuelno

Ministar Bukvarević u Širokom Brijegu: Korak ka rješavanju zahtjeva demobilisanih boraca
06 Mar 2018


 
U okviru nastavka uspješne saradnje Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata i Ministarstva za pitanja branitelja Zapadnohercegovačkog kantona, federalni ministar Salko Bukvarević danas je u Širokom Brijegu razgovarao s kantonalnim premijerom Zdenkom Ćosićem i ministrom za boračka pitanja ovog kantona Mledenom Begićem, kao i predstavnicima općina i boračkih udruženja.

U okviru analize rada Federalnog ministarstva u 2017. godini, predočeni su podaci koji se odnose na godišnji obračun ličnih i porodičnih invalidnina za korisnike s područja Zapadnohercegovačkog kantona. Riječ je o 3.943 ratna vojna invalida i 483 porodica poginulih za koje je doznačeno ukupno 13.336.880,27 KM, te novčanih naknada za 531 dobitnika najvećih ratnih priznanja iz ovog kanton u iznosu od 1.528.341,38 KM.Kako je ocijenjeno, najvažniji zaključak današnjeg sastanka, kao i sastanka prethodnog dana u Mostaru, jeste da sva otvorena pitanja i zahtjevi iz područja boračko invalidske zaštite budu rješavani kroz dijalog u nadležnim institucijama općina, kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Domaćini sastanka su od resornog federalnog ministarstva i Vlade Federacije BiH zatražili upućivanje zahtjeva Parlamentu Federacije BiH da već na slijedećoj sjednici usvoji Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, kao i da Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca što prije ide u proceduru, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Ponedjeljak,
25. mart 2019.
ARHIVA