Aktuelno

Ministri Ramić i Čampara posjetili napadnute bošnjačke povratnike na Sokocu
17 Jan 2018

Federalni ministri raseljenih osoba i izbjeglica i unutrašnjih poslova Edin Ramić i Aljoša Čampara i zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Predrag Čajić posjetili su u selu Pediše u općini Sokolac povratničku porodicu Hameda Vražalice, u čijem dvorištu su sinoć nepoznate osobe podmetnule požar u kojem su uništeni dva automobila i garaža.
 
- Došli smo na lice mjesta da prvo, uime institucija, izrazimo solidarnost i pružimo podršku porodici Vražalica u teškim trenucima i upoznamo se s detaljima ovog slučaja. Uz osudu ovog kukavičkog i gnusnog čina, važno je da budemo zajedno i pošaljemo poruku svim povratnicima, koje je uznemirio ovaj događaj, da znaju nisu sami. Mi smo uz njih, pažljivo ćemo pratiti ovaj slučaj i kao institucija nećemo dopustiti da ovaj događaj dovede u pitanje održivost ove povratničke zajednice - kazao je ministar Ramić.
 
- Naravno, nije lako nakon ovakvih stvari zanoćiti, kada brinete o porodici i djeci, ali naš odgovor ne smije biti mržnja, već dostojanstveni oprez i odlučan zahtjev nadležnim organima i institucijama da rade svoj posao i provode zakon protiv divljaštva i banditizma. Naš odgovor će biti red i zakon – istakao je Ramić.
 
Hamedov sin Ismet Vražalica je naglasio da je sa svim komšijama u dobrim odnosima.
 
- Ne znam ko je ovo mogao uraditi. Zajedno radimo u šumi i teško mi je zbog ovoga. Vjerujem da će policija naći počinioca. Ova posjeta mi puno znači, država je pokazala pravo lice. Policija, dva ministra su tu, loš je povod, ali mi znači. Neka policija i sud nastavi raditi svoj posao - rekao je Ismet Vražalica.
 
Ministar Čampara je pozvao sve nadležne policijske organe entiteta RS da „u skladu sa svojim zakonskim obavezama garantuju građanima sigurnost i zaštitu imovine, te da, obzirom da je riječ o povratničkoj populaciji, ulože maksimalne napore kako bi počinioci u odgovarajućem roku bili izvedeni pred lice pravde, a povratnicima bio vraćen osjećaj sigurnosti“.
 
U telefonskom razgovoru s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem obećano je da će sve biti učinjeno da vinovnici ovog slučaja budu otkriveni i kažnjeni.
 
- Svako ko napada ugrožene kategorije, posebno  one koji su bili sistemski progonjeni zbog svoje vjerske ili etničke pripadnosti, zaslužuje drakonske kazne. Svako ko želi da ulije taj strah, treba da najprije iskusi duplu mjeru straha pa će se kaniti ovakvog ponašanja, jer očigledno samo pravna snaga može tome stati u kraj. Onaj ko je proizveo štetu morat će je nadoknaditi po principu odgovornosti, jer reda može biti samo ako ljudi snose posljedice za svoje postupke - kazao je Čampara, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Utorak,
19. mart 2019.
ARHIVA