Aktuelno

Džindić: Vlada FBiH ispoštovala dogovoreno u vezi Željezare Zenica
11 Jan 2018

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do sada je izdvojila oko milion i po KM za uvezivanje radnog staža i drugu pomoć da bi Privredno društvo Željezara Zenica riješilo probleme u svom poslovanju, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na konferenciji za medije nakon 134. sjednice Vlade FBiH na kojoj je podnio usmenu informaciju o stanju u ovom privrednom društvu.

Naglasio je da se Federalna vlada drži dogovora s predstavnicima radnika i privremenim stečajnim upravnikom, postignutom na sastanku tokom posjete delegacije Vlade FBiH Zeničko-dobojskom kantonu.

- Do sada smo održali 31 sastanak o ovoj temi. Na jednom od sastanaka, kojem su prisustvovali privremeni stečajni upravnik i predstavnici radnika, niko nije rekao ništa protiv prijedloga da, ako sud donese odluku da idemo u stečajni proces 120 radnika bude angažirano u novoj firmi, koja će nastati u stečaju, da dio ide u mirovinu, a da razlika, sotinjak njih, na biro, s tim da nađemo sredstva za otpremnine - istakao je Džindić.

On smatra da je bolje od 364 radnika zbrinuti 120, nego izgubiti sve.

Rekao je da su taj dan svi pristali na taj koncept, te da Vlada FBiH nije ništa promijenila.

- Za stečajno ročište je bio definiran 8. februar, kada ćemo odrediti u kojem smjeru se ide, danas sam dobio informaciju da će to biti i ranije, zbog hitnosti, negdje oko 17. ovog mjeseca - naveo je Džindić.

Naglasio je da je Vlada učinila sve po dogovoru i da nastavak zavisi od sudske odluke.

Nadzorni odbor ovog privrednog društva, koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, i priprema ishranu za firme koje posluju u krugu Željezare Zenica, je zbog loše situacije i blokade računa donio Odluku o davanju saglasnost za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka.

Na prijedlog federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, Vlada FBiH usvojila je revidiranu Listu lijekova koji se finasiraju sredstvima Fonda solidarnosti FBiH - potvrdila je na ovoj konferenciji za medije sekretar federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk.

- Citostatici su i dalje najizdašniji finasijski program koji se finansira iz sredstava Fonda solidarnosti. Sada imamo utvrđeno 57 citostatika na redovnom programu i 11 na posebnom - rekla je Bodnaruk.

Ovom odlukom i dalje je zadržana mogućnost da Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja može u medicinski opravdanom slučaju odobriti primjenu tačno definiranih količina neophodnih lijekova za određen broj pacijenata.

- Novina je obaveza da sve kliničke zdravstvene ustanove koje su pod ugovorom sa Zavodom, u kojima se apliciraju lijekovi s Liste, dostavljaju redovni izvještaj o kliničkim ishodima kod upotrebe pojedinih lijekova - dodala je Bodnaruk.

Naglasila je da su lijekovi za liječenje melanoma uvršeni u poseban program.

- Federalno ministarstvo zdravstva je svjesno problema i tražilo je mogućnost za uvođenje novih lijekova za liječenje metastatskog melanoma na Listu, ali s obzirom na nedostatak sredstava uvrštavanje na listu redovnog programa značilo bi da bi se umanjio opseg prava za druge programe, a ne može se neko ko je u programu nekih citostatika isključiti - istakla je.

Istakla je da ovo Ministarstvo nije odustalo od uvođenja ovih lijekova na Listu, nego dalo, zasada, najrealniju opciju i uvrstilo ih u poseban program.

Time je, kako tvrdi Bodnaruk, napravljen preduslov za finasiranje i ovih lijekova koji dosad nisu bili ni na redovnom, ni na posebnom programu.
 
 
Nedjelja,
26. maj 2019.
ARHIVA