Aktuelno

Premijer Novalić sa ambasadorima Pammer i Saxer
06 Dec 2017Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu ambasadora Austrije u BiH Martina Pammera i ambasadoricu Švicarske Konfederacije Andreu Rauber Saxer.
 
Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u BiH, u svjetlu posljednje posjete komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.
 
Iznoseći svoje dojmove sa ovog sastanka na kojem je prezentirao dostignute domete u provođenju Reformske agende, federalni premijer je rekao da je u dijelu javnosti izražen pesimizam u pogledu njegovih rezultata, ali da to nije zasnovano na činjenicama. Naprotiv, na ovom skupu jasno su izneseni dosadašnji dobri rezultati u provođenju reformskih procesa, ali i dalji zadaci koje je potrebno provesti na putu približavanja euroatlantskim integracijama.
 


- Komesar Hahn je jasno naznačio prioritete, a to su akcize, budžeti i odgovori na Upitnik Evropske unije. U pogledu sva tri pitanja uvjeren sam da ih možemo uspješno riješiti – rekao je premijer Novalić.
 
Istaknuto je da se proces evropskih integracija naše zemlje odvija u dobrom smjeru, ali da je potreno njegovo ubrzanje da bi se što prije stiglo do željenog cilja, a to je da Bosna i Hercegovina postane punopravni član zajednice evropskih država.
 
Bilo je riječi i o poteškoćama s kojima se suočavaju neke austrijske i švicarske kompanije u poslovanju u našoj zemlji i kako im omogućiti povoljniji poslovni ambijent.
 
Četvrtak,
18. oktobar 2018.
ARHIVA