Aktuelno

Dan državnosti BiH obilježen širom Republike Srpske
26 Nov 2017

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je širom Republike Srpske (RS) zahvaljujući uglavnom naporima povratničkih udruženja, unatoč negiranju ovog praznika od institucija RS-a, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Centralna manifestacija bila je u Mrkonjić-Gradu, gdje je položeno cvijeće ispred kuće u kojoj je i održano historijsko zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) kojoj je prisustvovalo više hiljada građana.

Dan državnosti obilježen je i u Zvorniku u prepunoj sali Doma omladine, gdje je održana akademija koju je organizirala Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“. Prisustvovali su predstavnici kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Skupštine Grada Zvornika i Vijeća naroda Republike Srpske. U okviru programa, profesor Idriz Memić je održao historijski čas o domovini.

U Srebrenici je Dan državnosti obilježen u okviru Memorijalnog centra u Potočarima, gdje su udruženja žrtava genocida, predstavnici Opštine Srebrenica, kao i drugi predstavnici društvenog života, položili cvijeće i proučili fatihu.

Prigodnim skupovima u povratničkim zajednicama u Grapskoj i Kotorskom i u Doboju je obilježavanjem Dana državnosti u domovima kulture prisustvovao značajan broj građana.

Povodom Dana državnosti građani Bratunca su se okupili u gradskom domu kulture u kojem je  izvedena predstava „Bosanska bajka“ u režiji Nedima Malkočevića, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Predstavnici povratničke zajednice u ovoj općini obilježili su ovaj praznik i kod spomen-mezarja Veljaci polaganjem cvijeća i učenjem fatihe.

U Nevesinju, u organizaciji Udruženja Povratkom za Bosnu i Hercegovinu, 25. novembar je obilježen na spomen-obilježju u mjestu Kljuna.

U dijelu Bosanske Krajine koji pripada RS-u, Dan državnosti je obilježen svečanim skupovima u Bosanskoj Dubici i Prijedoru, kojima je prisustvovao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić.
 
Subota,
20. april 2019.
ARHIVA