Aktuelno

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade FBiH i UNDP-a u BiH
21 Nov 2017

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju koji će pružiti okvir za formaliziranje i jačanje dugogodišnje saradnje između Vlade Federacije BiH i UNDP-a u BiH.
 
Memorandumom je predviđena saradnja u šest područja: pristup pravdi i ljudskoj sigurnosti, dobra uprava, ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, zaštita životne sredine i energetska efikasnost, socijalno uključivanje, te oporavak i obnova.
 
- Stalno govorimo da nam trebaju ekonomski rast i nova radna mjesta i pri tome ne smijemo zaboraviti da svaki razvoj mora biti pažljivo isplaniran kako bi bio održiv. Bitno je da građanima osiguramo ne samo posao, nego i opstanak tog posla uvažavajući i zahtjeve za zaštitu okoliša - istakao je premijer Novalić nakon potpisivanja.      
 
Iskustvo i podrška UNDP-a, kako je dodao, bit će dragocjeni u ispunjavanju svih ciljeva zacrtanog održivog razvoja.
 
Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu je kazala da su samo u protekle četiri godine na području Federacije BiH realizirani projekti u vrijednosti više od 100 miliona KM. Zahvaljujući tim sredstvima pomognuto je više od 350 preduzeća, više od hiljadu korisnika, te osigurano stambeno zbrinjavanje i egzistencija za populaciju koja je bila pogođena posljedicama poplava 2014.
 
- Zajedno smo radili u različitim oblastima od uprave i ekonomskog razvoja, energetske efikasnosti i razvoja zajednica, turizma, ublažavanja posljedica klimatskih promjena i nastavit ćemo raditi u ovim sektorima i u budućnosti. Nadam se, također, da će ova saradnja pomoći Vladi Federacije BiH u ispunjavanju njenih obaveza iz Reformske agende, a još je važnije unaprijediti njenu spremnost u kontekstu evropskih integracija - istakla je Sinanoglu.
 
Jedan od najzanimljivijih projekata u ovom kontekstu, po njenim riječima, jeste onaj u oblasti strateškog planiranja, a temelji se na nedavno usvojenom Zakonu o strateškom planiranju i upravljanju, pa će se u narednim aktivnostima biti osigurana podrška na njegovoj konkretnijoj realizaciji.
 
Potpisivanju memoranduma prisustvovao je direktor Federalnog zavoda za programiranje razvoja Ljubiša Đapan.
 
Utorak,
19. mart 2019.
ARHIVA