Aktuelno

Odblokirati sredstva iz IPA II za poljoprivredu
17 Nov 2017Danas je u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Europi, na Jahorini održan 11. sastanak ministara poljoprivrede jugoistočne Europe na kojem se razgovaralo o pravcima regionalne saradnje i reformama u sektoru poljoprivrede i njegovog integrisanja u EU.

Sastanku su prisustvovali visoki zvaničnici Europske komisije iz Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj kao i predstavnici UN-ove Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO). 

Upriličen je bilateralni susret između predstavnika BiH, predvođenim ministrom vanjske trgovine Mirkom Šarovićem, federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i predstavnikom resornog ministarstva Republike Srpske, s delegacijom visokih zvaničnika Europske komisije. Predstavljen je zajednički rad entitetskih ministarstava i državnih organa nadležnih za pitanja poljoprivrede na izradi Strateškog plana ruralnog razvoja BiH. Predstavnici Europske komisije su, osvrčući se na dosadašnji rad i zalaganje svih nadležnih organa na izradi ovog dokumenta, istakli da će BiH ostvariti pravo na korištenje sredstava iz IPA II za poljoprivredu u 2018. i bez formirane IPARD Agencije, ako Strateški plan bude usvojen na državnom nivou do kraja ove godine.  

- Bez sredstava iz IPA II, BiH teško može postići ozbiljnije pomake u poljoprivredi. A bez većeg razvoja i modernizacije proizvodnje, bojim se da se nećemo moći nositi sa izuzetno jakim konkurentskim pritiscima iz Evropske unije - izjavio je ministar Dedić.

Razmatrani su i izazovi i prepreke u robnoj razmjeni između susjednih zemalja, načini prevladavanja necarinskih barijera u trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i regionalno koordiniranje i usklađivanje poljoprivrednih politika u pravcu EU integracija. SWG je kao regionalna organizacija za ruralni razvoj, istaknuta kao pokretač i promotor regionalne saradnje. Predsjedanje ovom organizacijom od početka 2018. pripast će Bosni i Hercegovini a sve aktivnosti, u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede, vodit će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.  
 
Ponedjeljak,
25. mart 2019.
ARHIVA