Aktuelno

Premijer Novalić: Tehnološki i kadrovski pratiti razvoj metalske industrije
14 Nov 2017

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da je metalska industrija jedan od najvažnijih sektora privrede zbog tradicionalnog naslijeđa i resursa koje posjedujemo, te da su glavni stubovi na kojima počiva njeno dugogodišnje liderstvo proizvodnja metala, te automobilska i namjenska industrija.
 
Novalić je na manifestaciji pod nazivom „Info dan metalaca 2017“ koja je upriličena u Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu dodao da automobliska industrija prednjači po svojim rezultatima i zbog stalnog rasta ove industrije na Zapadu, te da je i namjenska industrija u stalnom porastu.
 
- Jedan od razloga jeste i taj što smo stabilizirali poslovanje kompanija u namjenskoj industriji, a oko 30 miliona KM koliko iznosi profit namjenske industrije, vraćen je ponovo firmama za njihov dalji rad i razvoj - istakao je Novalić.
 
Govoreći o izazovima, premijer Novalić je naglasio da je ovo jedna od industrija koja mora pratiti tehnološka dostignuća. Kada je riječ o radnoj snazi i specifičnim obukama u metalskoj industriji, kako je dodao, tu postoji izazov kako da se održi, unaprijedi i zadrži taj proizvodni kadar.
 
-  Naime, taj obučeni kadar nije takav izašao iz škola, nego su firme u skladu sa svojim obukama osposobile potreban kadar koji moramo zadržati. Također, trebamo održati i nivo tehnologija s obzirom na svakodnevni napredak i u toj oblasti - kazao je Novalić.
 
Naglasio je pozitivne rezultate koje namjenska industrija ostavaruje u poslovanju, izvozu i zapošljavanju, ali i u smislu sigurnosti države.  
 
- Čestitam 15. novembar, Dan metalaca, svim metalcima i svima drugima koji shvataju važnost te branše - zaključio je federalni premijer Fadil Novalić.
 
Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić naglasio je značaj i ulogu ovog sektora u ukupnoj prerađivačkoj industriji i izvozu.
 
- Radi se o proizvodima visokog stepena finalizacije koji uključuje ekspertize i stručni rad. Privredna komora FBiH nakon ovakvih skupova očekuje parametre koje će koristiti za istraživanje tržišta i pronalaženje partnera za svoje članice - naveo je Jašarspahić.   
 
Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH Almin Mališević je kazao da je nastavljen trend blagog rasta u metalskoj industriji BiH. Povećan je broj radnika u odnosu na prošlu godinu, veći je broj firmi koje rade u ovoj branši, kao i ostvareni izvoz.
 
-  Metalska industrija i u svijetu bilježi rast, povećava se broj uposlenih i generalno proizvodnje. Preteći te trendove mi očekujemo da i narednih godina, ukoliko budemo tehnološki i kadrovski pratili razvoj metalske industrije, možemo održati korak sa velikim svjetskim proizvođačima - naveo je Mališević.  
 
Dodao je da u ovoj industrijskoj grani postoji i određeni broj firmi koje se u svom poslovanju suočavaju s problemima, te da vlast treba učiniti dodatni napor kreirajući zakonsku regulativu koja može stvoriti konkuretna preduzeća i uz to da pomogne i firmama koje dobro posluju da još bolje rade i nastave trendove rasta.
 
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je kazao da ovo ministarstvo prije svega radi na poboljšanju regulatornog okvira i da su u toku aktivnosti sa Svjetskom bankom na izradi zakona o poticaju male privrede, gdje bi vjerovatno metalski sektor, koji ima možda najveći razvoj i izvozne šanse, imao poseban tretman.
 
- Nastojat ćemo kroz taj regulatorni okvir da stvorimo pretpostavke za još brži razvoj metalskog sektora koji i sada čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30 hiljada zaposlenih. Istovremeno, imamo i druge vidove podrške, odnosno grant šeme gdje potičemo jačanje konkurentnosti i izvoza u čemu upravo metaloprerada predstavlja jedan od prioriteta. Drugi dio se tiče saradnje s Razvojnom bankom FBiH gdje godišnje oko šest miliona KM dajemo po povoljnim kreditnim uslovima, a čime se stimuliše nabavka mašina i ulaganje u proizvodnju – kazao je Zukić.
 
Privredno društvo Igman Konjic, kako je kazao direktor Džahid Muratbegović, primilo je u predhodnom periodu novih stotinjak radnika, a nova zapošljavanja moguća su i do kraja godine.
 
- Privodimo kraju 2017. godinu i cilj nam je da bude bolje od prošle godine. Mislim da će biti tu negdje, znači prihod je trocifren, a profit je dvocifren. Sasvim smo zadovoljni, danas na posao dolazi 1.170 radnika - kazao je Muratbegović, dodajući da očekuje da će ova godina biti pozitivna i za druge kompanije u namjenskoj industriji u FBiH.
 
Osim Info dana metalaca u PKFBiH danas će biti održan i okrugli sto koji će biti prilika da se neposredno pred Dan metalaca, 15. novembar, prikažu mogućnosti, ali i izazovi s kojima se susreću firme u ovoj branši.
 
 
Četvrtak,
18. oktobar 2018.
ARHIVA