Aktuelno

Prvi „Marš mira“ Srebrenica - Vukovar
13 Nov 2017Više od 20 učesnika je krenulo iz Srebrenice kako bi odali počast žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice s porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove, a u Vukovar bi trebalo da stignu 18. novembra.  

Predsjednik Odbora „Marš mira“ Srebrenica - Vukovar Zulfo Salihović rekao je da će učesnici prepješačiti oko 340 kilometara za dvanaest dana i da će tokom trajanja pohoda biti priključivanja ostalih učesnika u pojedinim općinama.

Kako je planirano, sudionici Marša mira Srebrenica - Vukovar 2017 kretati će se rutom: Potočari - Konjević Polje - Liplje
- Nezuk - Kalesija - Tojšići - Tuzla - Ormanica - Gradačac - Modrića - Odžak - Prud - Šamac - Slavonski Šamac - Cerna - Andrijaševci - Rokovci - Vinkovci - Nuštar - Vukovar, a u maršu bi trebalo sudjelovati od 30 do 50 sudionika, uključujući i one koji se naknadno pridruže koloni sjećanja.

Nakon petodnevnog pješačenja, na putu od Memorijalnog centra u Potočarima, prema „Gradu heroju“ Vukovaru, dvadesetak učesnika „Marša mira“ jučer su u poslijepodnevnim satima stigli su u Srebrenik, gdje su ih  posjetili potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Federalne Uprave CZ Fahrudin Solak.Ministar Bukvarević je u svom obraćanju pružio podršku kulturi sjećanja na žrtve Srebrenice i Vukovara, te je istakao da je isti agresor sa istim fašističkim metodama, napadao na ove gradove s ciljem da pobije kompletno stanovništvo ovih gradova.

- Ovo sjećanje je s ciljem da se nikada i nikome ne dogodi Vukovar i Srebernica - naglasio je ministar Bukvarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Četvrtak,
18. oktobar 2018.
ARHIVA