Aktuelno

Ministar Ramić u posjeti Janji: Otvorena igrališta i školski kabinet za povratničku djecu
13 Oct 2017


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je posjetio povratničku zajednicu Janja u Bijeljini, gdje se susreo s predstavnicima povratničke zajednice i lokalnih vlasti, te u pratnji izaslanstva Muftijstva tuzlanskog u Osnovnoj školi „Meša Selimović“ otvorio školski kabinet za vjeronauku i rekonstruirano igralište škole koju pohađa 950 učenika.

Ramić je podsjetio da prema posljednjem popisu iz 2013. godine u Janji živi nekih 10,5 hiljada stanovnika, od čega je više od 7.500 hiljada Bošnjaka, te da ova mjesna zajednica već godinama slovi za simbol uspješnog održivog povratka i snažne, organizirane povratničke zajednice.

- Od posebnog je značaja što danas predstavljamo tri projekta koji se tiču najmlađe populacije, jer gdje ima vriske djece tu ima i održivog povratka i perspektive za budućnost i meni lično predstavlja zadovoljstvo kad od povratnika Ministarstvo dobije zahtjev da napravimo nešto za djecu i đake. To je za nas uvijek priroritet - istakao je Ramić.

Federalni ministar je zajedno s predstavnicima Grada Bijeljina svečano otvorio novoizgrađeno dječje igralište i prateći sadržaj ispred Doma kulture u Janji, kao i prometnu infrastrukturu u naselju Šarampov u Janji.

- Tokom poplava 2014. godine Bijeljina je bila naročito pogođena, nakon čega je naglašavana potreba za uređenjem korita rijeka. To više, na sreću, nije aktuelna i popularna tema u medijima, jer trenutno nema takve opasnosti, ali s obzirom na njenu dugoročnu važnost i korisnost, zajedno s ljudima iz Janje mi smo se posvetili njenom rješavanju - rekao je Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Subota,
20. april 2019.
ARHIVA