Aktuelno

Ministar Dedić posjetio Bosansko-podrinski kanton
12 Oct 2017


 
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je, zajedno sa sekretarom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdom Tinjakom, otvorio 14. privredno-kulturnu manifestaciju “Dani jabuke 2017” u Goraždu. 
 
- Prehrambena industrija i poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini imaju ogroman dugoročni ekonomski potencijal. Taj potencijal još nije u potpunosti realiziran. U ovoj oblasti svakim danom primjetan je određeni napredak, ali taj proces može i treba se odvijati još brže. Promatrajući štandove naših vrijednih proizvođača ovdje na sajmu, uvjeren sam da ovo visokokvalitetno voće i voćni proizvodi iz naše zemlje mogu pronaći profitabilno mjesto na evropskom te drugim tržištima diljem svijeta, s obzirom da tržišta zdrave hrane dobivaju sve veću važnost u svijetu, a vrlo je izgledno da će se taj trend i dalje nastaviti u narednim decenijama - istakao je ministar Dedić u svome obraćanju na sajmu.
 
Ministar Šemsudin Dedić i predstavnik Svjetske banke Alojz Dunđer danas su razgovarali s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Emirom Okovićem i ministrima u Vladi BPK-a, a sastanku su prisustvovali i delegat u Domu naroda Mustafa Kurtović i predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća.
 


Nakon sastanka, federalni ministar je u pratnji domaćina posjetio lokalitet Ahmovići-Kodžaga polje gdje su u okviru Projekta razvoja navodnjavanja (IDP) kojeg implementira PIU Šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a finansira Svjetska banka, izvođeni radovi na izgradnji hidromelioracijskog sistema. Sistem je danas priključen na niskonaponsku distributivnu mrežu te su se stekli uvjeti da bude pušten u probni rad, čime je završen prvi dio projekta.
 
- Za nas je veoma značajno navodnjavanje, jer se trenutno na području Federacije BiH navodnjava samo 1,5 posto poljoprivrednog zemljišta. Iz tog razloga, započeli smo projekte u deset općina u Federaciji, a između ostalog, u općinama Goražde i Foča-Ustikolina na području BPK Goražde. Ovim projektima želimo da spriječimo probleme sa sušom koje smo imali svake dvije godine, kako bi poljoprivredni proizvođači bili sigurni da neće pretrpjeti štete koje su imali ranijih godina. Štete u poljoprivredi kada su suše samo u jednoj godini su tolike da možemo završiti projekte navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u svim općinama u Federaciji. Vlada Federacije se zadužila kod Svjetske banke u iznosu od 22,9 miliona za potrebe navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i ti projekti su trenutno u realizaciji. Očekujemo da i pored ovih sredstava kroz projekte IFAD-a osiguramo našim poljoprivrednim proizvođačima sekundarnu mrežu kako bi došla do svake parcele kako bi u konačnici bio realiziran i stavljen u funkciju ovaj projekat - kazao je ministar Dedić.
 
 
Subota,
20. april 2019.
ARHIVA