Aktuelno

Federalni štab civilne zaštite: Pomoć za saniranje šteta izazvanih niskim temperaturama
04 Oct 2017Na današnjoj 30. redovnoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, kojom je, u odsustvu zapovjednice Jelke Milićević, predsjedavao načelnik Fahrudin Solak, razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta općinama Zapadnohercegovačkog kantona u ukupnom iznosu od 165.000 KM i to Ljubuškom 100.000 KM, Grudama 15.000 KM, Posušju 10.000 KM i Širokom Brijegu 40.000 KM.

Razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta općinama Hercegovačko-neretvanskog kantona u ukupnom iznosu od 280.000 KM, i to Čapljini 105.000 KM, Čitluku 60.000 KM, Jablanici 20.000 KM,  Konjicu 30.000 KM i Stocu 65.000 KM.

Prethodno je Federalna komisija za procjenu štete putem vlada Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, zaprimila zahtjeve ovih općina za dodjelu jednokratne novčane pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće izazvane niskim temperaturama i mrazom (krajem aprila i početkom maja ove godine) nakon što su proglasile stanje prirodne nesreće.

Na današnjoj sjednici članovi FŠCZ ocijenili su izuzetno upješnim učešće timova FUCZ u NATO terenskoj vježbi „Bosna i Hercegovina 2017“, a savjetnik Jelke Milićević za strateško planiranje Mario Glibić prenio je njene čestitke na doprinosu FUCZ ukupnom uspjehu i odličnoj organizaciji ove vježbe.

Na sjednici je razmatran i usvojen Prijedlog odluke o odobravanju sredstava Federalnoj upravi civilne zaštite u iznosu od 60.000 KM za troškove koji su nastali zbog aktivnog učešća u NATO terenskoj vježbi „Bosna i Hercegovina 2017“ koja je u Tuzli i okolini održana od 25. do 29. septembra.

Također je razmatran i usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika o radu FŠCZ, u kojem se, između ostalog, u članu 2 dodaje stav koji se tiče novih okolnosti čiji se nastanak nije mogao predvidjeti i koje zahtijevaju hitno donošenje odluke, odnosno zaključka Štaba. U tom slučaju, komandant, uz konsultaciju s načelnikom Štaba, je ovlašten sazvati telefonsku sjednicu koja bi bila  održana tako što načelnik obavijesti sve članove o potrebi i razlozima donošenja odluke, odnosno zaključka Štaba i zatraži izjašnjenje svakog člana, saopćeno je iz Federalnog štaba civilne zaštite.     
 
Četvrtak,
21. oktobar 2021.
;">
VIŠE