Aktuelno

Ministar Edin Ramić predstavio nove programe zapošljavanja povratnika
05 Sep 2017

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je s korisnicima projekata zapošljavanja povratnika potpisao ugovore vrijedne oko tri miliona maraka. Kreiranje radnih mjesta u povratničkim sredinama u fokusu je realizacije nove faze nekoliko programa Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Kako je ministar Ramić kazao, riječ je o podršci start-up programima, početnim biznisima, podršci u programu zapošljavanja povratnika u maloj privredi, programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad povratnika s visokom stručnom spremom na područje Republike Srpske i programu podrške projektima s ciljem zapošljavanja povratnika.

- Svi programi su u vezi s podizanjem kvaliteta života u povratničkim sredinama i kreiranja uslova za održivi povratak i razvoj - rekao je Ramić nakon potpisivanja ugovora u Sarajevu i dodao da se radi o različitim sredinama širom povratničkih zajednica, cijelom prostoru entiteta Republika Srpska i jednom dijelu općina u Federaciji BiH.

Naglasio je da resorno ministarstvo kroz različite projekte radi na otvaranju radnih mjesta u povratničkim sredinama, što će biti nastavljeno u budućnosti. Projekt podrške start-up programima je novina u dosadašnjim aktivnostima ovog ministarstva i predviđeno je da grant sredstvima bude podržano 20 projekata na području 14 općina, za što je izdvojeno 182.575 KM.

- Napravili smo važan iskorak u radu s mladim i pružanju prilika povratnicima da pokrenu nove biznis ideje u svojim zajednicama. Podrška razvojnim projektima i inovacijama je izuzetno važna za održivi razvoj i odrazit će se i na druga polja djelovanja u povratničkim sredinama. Istinski smo ponosni na činjenicu da nema primjedbi na realizaciju javnog poziva - kazao je Ramić.

Za nastavak programa zapošljavanja povratnika u maloj privredi ove godine izdvojeno je 1.343.000 KM, a bit će podržano 25 projekata u 14 općina. Ovim programom su u prošloj i ovoj godini osigurana radna mjesta za najmanje 176 povratnika. Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS se provodi već četvrti put. U ovoj godini je osigurano obavljanje pripravničkog staža za 76 kandidata kod 28 poslodavaca, za šta je ovo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo više od 370.000 KM.

U okviru programa podrške investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika potpisani su ugovori s 12 privrednih subjekata, s više od deset uposlenih. Podržani su projekti proširenja kapaciteta objekata, nabavke mašina i opreme u iznosu od 1.200.000 KM, u okviru kojih će biti zaposleno 86 novih radnika na period od minimalno tri godine.

- Radit ćemo na osnaživanju privrednih subjekata i podizanju svijesti da oni koji su se vratili ne mogu zbog diskriminacije, koja postoji u RS-u, očekivati zaposlenja u javnom sektoru - istakao je Ramić i najavio da će Ministarstvo nastaviti kreirati programe koji će značiti podršku povratnicima.

U okviru projekata koji su danas počeli tri mlade osobe obavit će pripravnički staž u Općini Jezero, a općinska načelnica Snežana Ružičić je kazala da se radi o značajnoj pomoći i da je svaki vid podrške ovoj nerazvijenoj općini značajan.

- Prvi put smo aplicirali i dobili smo sredstva. Nastavit ćemo aplicirati, a s obzirom na to da je naša općina bogata prirodnim resursima vjerovatno ćemo imati projekte u vezi s turizmom - navela je Ružičić.

Buduća pripravnica u Općini Jezero Esma Ribić je istakla da je ovo velika pomoć te zahvalila Federalnom ministarstvu koje ju je podržavalo i tokom studija, putem stipendija.

- Zahvaljujući ovom pripravničkom stažu imam mogućnost da u svom mjestu nastavim osposobljavanje i da joj pomognem u razvoju - naglasila je Ribić. 
 
Ponedjeljak,
19. mart 2018.
Obavještenje o javnoj nabavci usluga FMERI
Plan javnih nabavki Generalnog sekretarijata Vlade FBiH za 2018.godinu
Poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku usluga – “Restoranske usluge eksterne reprezentacije za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH”
Obrazac praćenja provedbe ugovora/okvirnog sporazuma Vlade FBiH - Generalnog sekretarijata Vlade FBiH za 2017. godinu 
Obrazac praćenja provedbe ugovora/okvirnog sporazuma Vlade FBiH - Generalnog sekretarijata Vlade FBiH za 2016. godinu 
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga (LOT 1 - nabavka usluga održavanja i servisiranja službenih vozila marke „PASSAT“ za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH , broj: 07-14-75-19/2017-11 od 08.11.2017. godine)
Odluka o poništenju postupka javne nabavke usluga– LOT2 – nabavka održavanja i servisiranja službenog vozila marke "GRAND CHEROKEE" za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku roba – tečna goriva za službena motorna vozila za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
Obavještenje o javnoj nabavci usluga stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga Vladi FBiH u izradi tenderske dokumentacije
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku roba – kancelarijskog i kompjuterskog materijala i ostalog administrativnog materijala i sitnog inventara za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade FBiH
ODLUKA O IZBORU NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA ZA JAVNU NABAVKU USLUGA — TELEKOMUNIKACIJSKE USLUGE — DODATNI BACK UP LINK I SERVISNI LINK ZA POTREBE GENERALNOG SEKRETARIJATA VLADE FBiH
Odluka o poništenju postupka javne nabavke roba - nabavka kompjuterske opreme i kancelarijskih mašina, broj: 07-14-75-14/2017-21
Poziv za dostavu ponuda za javnu nabavku usluga - stručnog usavršavanja za potrebe generalnog sekretarijata Vlade FBiH za 2018. godinu
Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluga – nabavka avio-karata za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH (27.04.2017) 


ARHIVA