Aktuelno

Ministar Mašić posjetio Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH
22 Feb 2012

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić posjetio je Biblioteku za slijepa i slabovidna lica, jedinu ove vrste u Bosne i Hercegovini, gdje se u razgovoru s direktorom Sakibom Plehom upoznao s radom ove ustanove i knjižnim fondom kojim raspolaže, te problemima s kojima se susreće u svom radu.

Naglašavajući važnost ove institucije, direktor Pleh kazao je kako Biblioteka za slijepa i slabovidna lica raspolaže knjižnim fondom od preko 17 hiljada bibliotečkih jedinica i dva savremena tonska studija za snimanje knjiga i časopisa te Brajevom štamparijom. Knjižni fond koristi 1158 slijepih osoba u našoj i zemljama regije te šire ali, veliki problem ove Biblioteke, kao i ostalih ustanova kulture od državnog značaja, jest neriješen pravno-statusni položaj, a samim tim i finansiranje, zbog čega je dovedeno u pitanje funkcionisanje ove ustanove“- kazao je direktor Pleh.

Ministar Mašić istakao je da se pitanje ove ustanove, odnosno svih sedam kulturnih institucija od državnog značaja, koje pored kulturnog imaju i ogroman obrazovni i naučni značaj, treba što hitnije riješiti.

„Moramo pronaći konkretna i optimalna rješenja te poduzeti sistemske mjere za rješavanje pravnog statusa ove institucije. Trenutno radimo na tome jer smatramo da se ne smije dozvoliti gašenje bilo koje od ovih ustanova i dat ćemo sve od sebe da ovaj problem čim prije bude riješen“, istakao je ministar Mašić, naglašavajući kako Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržava važnost postojanja Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, kao institucije za obrazovanje i integraciju slijepih i slabovidnih osoba u društvo. Izrazio je i uvjerenje da će se u ovogodišnjem budžetu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke iznaći određena sredstva za izdavačku djelatnost Biblioteke za slijepa i slabovidna lica.

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE