Aktuelno

Predložena Odluka o prestanku stanja prirodne nesreće na području FBiH
21 Feb 2012

Federalni stožer civilne zaštite (FSCZ) je na današnjoj sjednici u Sarajevu, kojoj je nazočio premijer FBiH Nermin Nikšić, utvrdio i Vladi FBiH uputio Prijedlog odluke o prestanku stanja prirodne nesreće na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da će Federalna vlada sutra usvojiti ovu odluku, čime bi se proglasio prestanak stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH uzrokovanog velikim snježnim padavinama i niskim temperaturama.

Zapovjednik FSCZ Jerko Ivanković-Lijanović izjavio je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice kako je Stožer detaljno analizirao situaciju u Federaciji BiH, nakon čega je donesen Prijedlog odluke za Vladu Federacije BiH.

Nakon što Vlada FBiH donese tu odluku, dodao je Ivanković-Lijanović, Stožer će nastaviti i dalje s radom kako bi ispratio izvršenje svih donesenih zapovijedi, prihvatio izvješća iz svih kantona i općina, te napravio konačnu analizu cijelog stanja. Na taj način bi bilo utvrđeno i tko je uradio dobar posao u vrijeme stanja prirodne nesreće, ali isto tako i tko sve nije bio dovoljno pripremljen i nije uradio dobar posao, nakon čega će biti poduzete potrebite mjere.

Premijer Nermin Nikšić je izrazio zadovoljstvo što se polako primiče kraju potreba za postojanjem i provedbe Odluke o stanju prirodne nesreće na teritoriju Federacije BiH.

On je istaknuo kako nas sada čeka drugi i jednako bitan zadatak pripreme zaštite od elementarne nepogode izazvane eventualnim poplavama, te procjena i sumiranje šteta u Federaciji BiH nastalih u razdoblju stanja prirodne nesreće.

- Ono što sam danas zatražio od Federalnog stožera CZ-a je sumiranje i priprema detaljne informacije i plana zaštite od poplava - kazao je Nikšić.

Ta informacija je nužna za susret u petak u Banjoj Luci, na kojem bi federalni premijer Nermin Nikšić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić, razgovarali s premijerima Srbije Mirkom Cvetkovićem i Crne Gore Igorom Lukšićem.

Na tom susretu bi sudionici pokušali dogovoriti plan i koordinaciju djelovanja kako se ne bi dogodile velike poplave, slične prošlogodišnjim, koje su nastale djelimice i zbog toga što nije bilo međusobne koordinacije u sustavu hidroelektrana u regionu.

Odgovarajući na pitanja novinara u svezi nadoknade štete pričinjene ovim nepogodama, premijer Nikšić je naveo kako nigdje u svijetu nije moguće nadoknaditi svu pričinjenu štetu, ali da će novac koji će biti na raspolaganju sigurno biti iskorišten na najbolji mogući način. Pritom je istaknuo da oni koji su štetu pretrpjeli zbog vlastitog nemara i nebrige ne trebaju sada tražiti odštetu.

Na konferenciji je, također, saopćeno kako je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica samostalno, ili u suradnji s humanitarnim organizacijama, realiziralo pomoć od 1.276 paketa i 1.100 litara goriva, odnosno ukupno 52 tone pomoći.

 
Utorak,
02. juni 2020.
VIŠE